Crnadak i Sedat o spisku uručenom od strane Udruženja Majke Srebrenice

Bosna i Hercegovina
Crnadak i Sedat o spisku uručenom od strane Udruženja Majke Srebrenice
Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak sastao sa otpravnikom poslova Ambasade SR Njemačke u BiH Kristijanom Sedatom.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak sastao sa otpravnikom poslova Ambasade SR Njemačke u BiH Kristijanom Sedatom.

Sastanak je održan povodom medijske kampanje pokrenute nakon što je predstavniku nadležnog tužilaštva SR Nјemačke od strane Udruženja „Majke Srebrenice“ uručen spisak sa 22.000 imena lica koja se navodno dovode u vezu sa ratnim zločinom počinjenim u Srebrenici, navodi se u saopćenju Ministarstva inostranih poslova BiH.

Tom prilikom Crnadak je naglasio da se radi o aktivnosti nevladinog sektora u BiH, da u vezi spiska i njegovog uručenja ne postoji ni jedna odluka nadležnih organa BiH, niti se radi o aktu koji može biti okarakterisan kao akt vezan za bilo koju fazu postupka pružanja međunarodne pravne pomoći.

Zamolio je, navodi se u saopćenju, da se zvanične institucije Njemačke u skladu sa tim odnose prema pomenutoj aktivnosti.

Crnadak kaže da je istraživanje ratnih zločina i kažnjavanje počinilaca, prioritet svih vladajućih struktura, kako na nivou BiH, tako i u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine.

Konstatovao je da aktivnosti vezane za istragu ratnih zločina spadaju u nadležnost istražnih, tužilačkih i pravosudnih organa u BiH.

- Pri tome svaki akt bilo kojeg fizičkog lica, usmjeren na neovlašteno prikuplјanje, distribuciju ili bilo kakvu upotrebu dokaza, a naročito imena fizičkih lica, predstavlјa akt koji za poslјedicu može imati niz negativnih aspekata, kako po istrage koje se vode, tako i po lica koja nečijom grubom greškom, nemarom ili čak lošom namjerom, mogu biti neosnovano dovedena u kontekst ratnih zločina - kazao je Crnadak.

U cilju da se svaki ratni zločin počinjen u BiH rasvijetli Crnadak je poručio da je i više nego dobrodošao svaki vid pomoći bilo gdje u BiH ili bilo gdje u svijetu, ali na "način predviđen unutrašnjim zakonodavstvima i međunarodnim pravilima, uz doslјedno izbjegavanje bilo kakvih predrasuda i potencijalnih potreba za razračunavanjem na političkom, nacionalnom, vjerskom, rasnom ili bilo kom drugom osnovu", saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova BiH.

Ne propustite