Kriza s Assangeom dostigla vrhunac

Svijet
Kriza s Assangeom dostigla vrhunac
.

Diplomatski ćorsokak oko šestogodišnjeg boravka Julana Assangea u ekvadorskoj ambasadi u Londonu dostigao je vrhunac, izjavio je u ponedjeljak izvor blizak osnivaču WikiLeaksa, nakon medijskih izvještaja da će mu ta južnoamerička zemlja povući politički azil.

Assange boravi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu od juna 2012. kada je uspješno zatražio azil kako bi izbjegao izručenje Švedskoj radi ispitivanja o navodima o seksualnom zlostavljanu koje je uvijek negirao.

Švedsko tužilaštvo povuklo je te optužbe, ali će britanska policija uhapsiti Assangea ukoliko napusti ambasadu jer bi time prekršio odredbe kaucije.

On vjeruje da bi to otvorilo put za njegovo izručenje Sjedinjenim Državama radi objave goleme količine američkih diplomatskih i vojnih tajni na  websiteu WikiLeaksa.

Spekulacije oko budućnosti Assaangea, rođenog u Australiji, pojačane su u ovom mjesecu nakon što su novine Sunday Times javile da visoki zvaničnici iz Ekvadora i Britanije sada raspravljaju kako da ga izvuku iz ambasade nakon povlačenja političkog azila, prenosi Fena. 

- Situacija je veoma ozbiljna. Sada bi trebala dostići vrhunac. To ne izgleda dobro - izjavio je Reutersu izvor koji je tražio da ostane anoniman.

Izvori iz ekvadorske i britanske vlade odbacili su sugestije da bi u najskorije vrijeme moglo doći do pozitivnih pomaka u takvoj situaciji.

Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno, koji je opisao situaciju s Assangom kao "neodrživu" i "poput kamenčića u cipeli", u ovoj sedmici će posjetiti London kako bi prisustvovao globalnom samitu o hendikepiranim osobama, kada bi, kako novine sugeriraju, mogao finalizirati sporazum.

Ekvadorska vlada saopćila je, ipak, da ni Moreno ni ekvadorska delegacija neće tokom posjete Londonu razgovarati o pitanju Assangea.

- Ekvadorska država će samo razgovarati i promovirati obostrano razumijevanje o Assangeovom azilu, unutar okvira međunarodnog prava, s advokatom zainteresirane strane i s britanskom vladom - navodi ekvadorsko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju uoči posjete ekvadorske delegacije Londonu.

- Zbog složenosti teme, ni kratkoročno ni dugoročno rješenje trenutno nije na vidiku - dodaje ministarstvo u saopćenju.

Izvor iz britanske vlade također je izjavio da ni na pomolu nema nagovještaja pomaka. Prošlog je mjeseca ministar u Foreiogn Officeu Alan Duncan poručio parlamentu da je vlada sve zabrinutija Assangeovim zdravstvenim stanjem.

- Naša je želja da se to privede kraju, i mi bismo voljeli da pružimo uvjeravanja da će, ukoliko napusti ambasadu, on biti tretiran na human i dostojanstven način. Naš ključni pripriotet je da se pobrinemo za njegovo zdravlje, koje se po našem mišljenju pogoršava - izjavio je Duncan.

U maju je Moreno naredio povlačenje dodatne sigurnosne opreme iz male zgrade u kojoj se nalazi ekvadorska ambasada u Londonu. To je uslijedilo nakon odluke u martu da se ukine Assangeov komunikacijski sistem i njegovo direktno obraćanje vanjskom svijetu.

Assangeove pristalice smatraju ga neprikosnovenim zagovornikom slobode govora koji je objavio vladine zloupotrebe po visokoj ličnoj cijeni. Kritičari tvrde da je kriminalac koji je nesmotreno ugrozio ljudske živote u brojnim zemljama izlažući vladine tajne dokumente.

Britanija je ukinula stalnu stražu pred ekvadorskom ambasadom u oktobru 2015. nakon što je uložila skoro 13 milion funti u tu operaciju, ali je najavila da će on biti uhapšen ukoliko napusti ambasadu.

Istraga američkog ministarstva pravde o WikiLeaksu se nastavlja, ali je zvaničnik američkog pravosuđa blizak istrazi izjavio Reutersu da nema zapečaćene optužnice protiv Assangea.

Assange tvrdi da će Sjedinjene Države objaviti optužbe protiv njega ukoliko ga uhapsi britanska policija i da bi to otvorilo put za njegovo izručenje. 

Ne propustite