Pojavila vam se modrica iznenada: Evo šta to otkriva o vašem zdravlju

Porodica i zdravlje
Pojavila vam se modrica iznenada: Evo šta to otkriva o vašem zdravlju
.

Modrica je odraz manje povrede krvnih sudova koji se nalaze ispod površine kože. Ukoliko su ovi kapilari oštećeni, mala količina krvi iscuri i stvori se plava, crna ili ljubičasta mrlja. Ali, šta je sa onim modricama kojima ne znamo uzrok? Kada se ne sjećamo da smo se udarili pa zato imamo modricu i čini nam se da se pojavila niotkuda?

Često se pitamo odakle nam ta modrica i ne sećamo se kad smo udarili o nešto.

mm

Uzimate neke suplemente

s3

Neka hrana može da dovede do neobjašnjivih modrica kao što su bijeli luk, đumbir, ginko, omega 3 masne kiseline i vitamin E. Pitajte vašeg ljekara prije nego počnete da uzimate neki suplement da li je moguće da se ovako nešto desi.

Starite

s1

Koža s godinama postaje sve tanja, a  krvni sudovi sve izloženiji povredama. Zbog toga se dešava da starije osobe iamju viš emodrica od mlađih. Pored toga, krvni sudovi gube elastičnost pa su skloni pucanju.

Uzimate lijekove koji razrijeđuju krv

s

Ako pijete neke lijekove za regulaciju priotiska, srčane aritmije ili krvnih ugrušaka, nemojte se iznenaditi modricama koje se pojavljuju niotkuda. Lijekovi koji mogu da dovedu do toga su i ibuprofen i aspirin.

Imate problema vezanih za krv

s4

Hemofilija i von Vilebradova bolest su poremećaji u krvi koji mogu da dovedu do pojave modrica. Hemofilija spriječava zgrušavanje krvi i izlaže osobu krvarenju od čak male povrede. Von Vilebrandova bolest je nešto blaža od hemofilije, a podrazumjeva krvarenje tokom vađenja zuba, neobjašnjivo i dugo krvarenje iz nosa, krv u stolioci i urinu i duge i obilne menstruacije.

Pijete antidepresive

s6

Neki lijekovi poput fluoksetina, sertalina, citaloprama i bupropina mogu da utiču na proces zgrušavanja krvi.

Nedostaju vam neki vitamini

s7

Nedostatak vitamina C i K dovodi do pojave neobjašnjivih modrica po tijelu.

Na žalost proces zaceljenja modrice traje čak i do dvije nedjelje i ne možete mnogo toga da uradite kako biste pomogli da brže prođe. Kako telo treba da apsorbuje krv, treba da prođe nekoliko faza. Nakon samo nekoliko dana, plava/crna/ljubičasta boja polako će se mijenjati a otok će da splasne. Na mesto stare boje dolazi nova zelena ili žuta, a prije nego se povuče skroz može da bude i blago braon boje.

Postoji par trikova koji mogu da vam pomognu. Odmah pošto udarite o nešto, stavite led na to mjesto i držite ga 10 minuta nekoliko puta u toku dana. Ovo će malo da ublaži otok, da smiri krvn esudove i spriječi širenej modrice.

Ne propustite