VOZITE LI AUTOMOBIL U PAPUČAMA ILI JAPANKAMA: Evo kakvu i koliku kaznu možete dobiti!

Zanimljivosti
VOZITE LI AUTOMOBIL U PAPUČAMA ILI JAPANKAMA: Evo kakvu i koliku kaznu možete dobiti!
.

U Grčkoj je, prema zakonskim propisima, za vožnju u papučama predviđena novčana kazna od 50 eura i oduzimanje vozačke dozvole na mjesec dana.

japankeautovoznja

Vožnja u papučama ili otvorenoj obući je zabranjena zato što mogu da ometaju vozača pri manevrisanju, a policija, osim glavnih saobraćajnica, kontroliše i prilaze plažama.

Grčka saobraćajna policija rigorozno kažnjava za alkohol, nevezivanje pojasa i pušenje u vozilu u prisustvu djece.

auto-klima-servis-punjenje-i-izmjena-ulja-u-sistemu

Što se tiče Bosne i Hercegovine ni u novim ni u ranijim propisima Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja SR BiH, nije bila kažnjiva vožnja u japankama, već su i prije kao i sada policijski službenici vozačima skretali pažnju na opasnosti vožnje u japankama.

aa

''Neka istraživanja su pokazala da je korištenje japanki, papuča i takve vrste obuće za vožnju automobila, veoma opasno i zbog sastava materijala od kojih se takva obuća proizvodi jer se u pravilu radi o najmekšoj vrsti obuće, koja ni u jednom momentu na bilo koji način ne štiti taj dio tijela vozača, koji je često u saobraćajnim nezgodama prvi izložen opasnosti od povrjeđivanja'', rekao je za medije šef Odsjeka za saobraćajne istrage Jedinice za saobraćaj Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Hasan Dupovac.

Kada je u pitanju korištenje japanki ili papuča prilikom vožnje, Dupovac je naglasio da iako je riječ o ravnoj obući kakva se preporučuje za vožnju, problem je u tome što se radi o obući koja nije usko vezana uz nogu te njen donji dio često može zapeti ispod papučice gasa, kočnice, kvačila, što može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom, a potom i do saobraćajne nezgode.

voznja-u-papucama-ni-je-dozvoljena

Ne propustite