BRUKA I SRAMOTA U SRBIJI: Sa grobova kradu spomenike, mermerne ploče, mesingane alke, vaze

Region
BRUKA I SRAMOTA U SRBIJI: Sa grobova kradu spomenike, mermerne ploče, mesingane alke, vaze
.

Od početka ove godine u aranđelovačkim selima nestalo je oko četrdesetak nadgrobnih ploča i spomenika sa grobova u selima Vrbica, Misača, Tuleži, Venčani, Kopljari, Orašac, Bosuta, Jelovik.. Policija nikako da uđe u trag, očigledno dobro organizovanoj grupi lopova, koja skoro godinu dana hara seoskim grobljima.

Posljednji slučaj pre nekoliko dana dogodio se u prigradskom naselju Seničani na groblju koje se nalazi na brdu Preseka. Marija Despotović, koja živi u Beoradu kaže da je njena rodbina primijetila da je grob oskrnavljen prije nekoliko dana.

m

Odnijeta je vrijedna granitna ploča i vaze.

"Moja porodica ima kamenorezacku radnju pa su iz tog razloga za dedu podigli vrijedan spomenik. Lopovi kao da su znali da ukradu ploču od granita, koja vrijedi oko 400 eura", kaže Marija.

I Milu Mrseniću iz Orašca su prošle godine sa porodične grobnice odnijeli mermernu ploču. U JKP „Bukulja“ sa grobnog mjesta 23, vlasništvo porodice Jagodić, odneto je 18 mesinganih alki. Slobodanu Petroviću, sa očevog groba lopovi su takođe odnijeli nadgrobne ploče, prije oko mjesec dana, a iste noći odnijeta je i ploča sa groba njegovog šuraka.

"Priča se po selu da su neke lopove pohapsili kao i tog kamenoresca koji ih je organizovao i kome su prodavali mermer. Ali nama niko ništa nije javio. Ovo nikad nije bilo", u čudu priča Petrović.

Milunki Pavlović iz Vrbice, sa muževljevog groba odnijete su dvije ploče koje se stavljaju sa strane opsega.

"Pokušali su da odvale i treću, ali nisu uspjeli pa su je polomili. U našem kraju ovde do sada je bilo dvadesetak slučajeva. Prijavili smo ali za sada ništa", kaže Milunka.

Oni ističu da se u prijavi protiv NN lica navodi krivično djelo „povreda groba“. Prema krivičnom zakonu za ovo djelo zaprećena je kazna od novčane do tri godine zatvora.

Sa druge strane, cijene nadgrobnih spomenika sa opsegom u Šumadiji kreću se u zavisnosti od veličine i vrste mermera od 500 do nekoliko hiljada eura. Pretpostavlja da iza organizovane krađe po aranđelovačkim selima se krije neko od kamenorezaca, koji poslije obrade spomenika i mermernih ploča iste prodaje na tržištu.

Ne propustite