Salkić: Šaljemo poruke mira i pozivamo na zajednički život

Aktuelno
Salkić: Šaljemo poruke mira i pozivamo na zajednički život
.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je u naselju Orahovica kod Bileće prisustvovao svečanom otvorenju Bajramovića džamije, koja je porušena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Kako se moglo čuti prilikom otvorenja, džamija je prvobitno izgrađena 1934. godine, a porušena je tokom 2. svjetskog rata. Ponovo je izgrađena šezdesetih godina prošlog stoljeća, a drugi put je porušena 1992. godine. Zahvaljujući angažmanu stanovnika porijeklom iz ovog kraja i dobrih ljudi, džamija je na radost vjernika, danas treći put svečano otvorena, saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

Potpredsjednik Salkić je u svom obraćanju kazao da se Bošnjaci moraju okupljati oko svojih zajedničkih vrijednosti, te pokazivati svoje jedinstvo i snagu, posebno u bh. entitetu RS.

- Kada se okupljamo u našim mjestima gdje su počinjeni zločini nad nama, svjedočimo naše jedinstvo i odlučnost u traganju za istinom i pravdom. Danas, kada smo se okupili u ovom svečanom činu otvaranja obnovljene džamije u Orahovici, svjedočimo našem jedinstvu i snazi u ovom dobrom djelu njegovanja naše vjere i tradicije.

Mi danas šaljemo poruke mira i pozivamo na zajednički život svih građana u Bosni i Hercegovini, bez obzira na vjeru i naciju. Pozivam sve građane da gradimo našu domovinu sa jednakim mogućnostima i pravom za sve građane na teritoriji cijele zemlje bez obzira kako se zovu i kako se Bogu mole.

Mi danas na području opštine Bileća potvrđujemo da svaki kamen, svaki busen, svaku dolinu, livadu, rijeku i naše more, smatramo svojom domovinom Bosnom i Hercegovinom. Tu smo zbog nas, naših ognjišta, naše djece i naše domovine Bosne i Hrecegovine, rekao je Salkić.

Posljednjih dana, dodao je, pojedinci na najprimitivniji način vrijeđaju islamske svetinje. Žalosno je kada neko u borbi za političku poziciju, nebirajući sredstva, dotakne moralno dno, i tako ohrabrujući radikalne pojedince da ponovo urade isto zlo kao i 1992. godine.

- Zato, pozivamo naše komšije pravoslavce da odbace takve izjave i da nastavimo sa izgradnjom zajedničkog života. Danas sam posebno zadovoljan jer su s nama predstavnici Srpske pravoslave crkve i opštine Bileća, što pokazuje da se sve više građana distancira od štetne politike koju provodi i predstavlja jedan čovjek.


Ezan na području Bileće, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini se učio stoljećima, a današnja obnova džamije s koje se nakon 26 godibna ponovo čuo ezan, garant je da će se ezan čuti do Sudnjeg dana u cijeloj našoj domovini, bez obzira šta misle pojedinci, koji su prolazna kategorija, kazao je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić.

Ne propustite