OVO JE PRVI ZNAK DA ĆE MLADEŽ POSTATI ZLOĆUDNI RAK: Evo koji je siguran način da spriječite karcinom kože

Porodica i zdravlje
OVO JE PRVI ZNAK DA ĆE MLADEŽ POSTATI ZLOĆUDNI RAK: Evo koji je siguran način da spriječite karcinom kože
.

Koža je najveći organ ljudskog tijela, a njena kompleksna građa i direktna izloženost okolini čini je podložnom raznim oboljenjima. Jedna od najučestalijih pojava su mladeži, koji bi trebalo redovno da se pregledaju i drže pod kontrolom.
 
Na pitanja kako, odgovara doktorka Jolanda Kanižaj-Rajković, specijalista dermatovenerologije, za Net.hr.
 
Zašto se pojavljuju mladeži?

m5
 
Gotovo svaka osoba ima bar nekoliko mladeža, a njihovo pojavljivanje određeno je tipom kože, nasleđem i spoljašnjim uzrocima, od kojih UV zračenje dokazano ima veliki uticaj. Najvažnija činjenica vezana za mladeže jeste uzročno-posljedična povezanost sa melanomom, teškim oblikom tumora kože, koji u 40 odsto slučajeva nastaje u samom mladežu ili njegovoj neposrednoj okolini.
 
Kakvi su madeži skloni promjenama?

m1
 
Istraživanja potvrđuju da su pojedini tipovi mladeža skloni promjenama i prelasku u zloćudan oblik. Maligni melanom brzo se širi i metastazira, tako da pravovremeno otkrivanje i primjerena terapija daju veće šanse za preživljavanje. Drugim riječima, ako se dijagnostikuje i hirurški odstrani u ranoj fazi, melanom je izlječiva bolest.

Ko bi trebalo da bude posebno oprezan?

m2
 
Veći rizik od nastanka melanoma imaju osobe svijetle puti, svetlih očiju i kose, osobe koje lako i brzo izgore na suncu, osobe koje su često i intenzivno bile izložene ultraljubičastim sunčevim zracima, naročito ako su zadobile jake opekotine od sunca u detinjstvu i mladosti, oni koji se izlažu djelovanju UV zraka u solarijimu, osobe s velikim brojem mladeža ili sa takozvanim displastičnim (već promenjenim) mladežima, osobe koje su prethodno liječene od melanoma ili karcinoma kože, kao i krvni srodnici obolelih od melanoma.
 
Svaka promjena madeža je potencijalna opasnost. Ali, sa druge strane, imajte na umu da svaka pojava pigmentisane kožne materije nije nužno melanom. Najčešće su to druge kožne promjene, koje su bezopasne, ali procenu ipak prepustite stručnjaku. Jednostavnim dermatološkim pregledom otklonićete strah i bojazan da se radi o ozbiljnoj bolesti.
 
Kako se pregledaju mladeži?

m3
 
Mladeži se pregledaju digitalnim dermatoskopom, što je pouzdana metoda u dijagnostici oboljenja mladeža. Digitalna dermatoskopija omogućava praćenje sumnjivih madeža koji se mijenjaju tokom vremena. Prilikom svakog pregleda, fotografije se čuvaju i upoređuju sa prethodnim, a u slučaju pojave određenih promena u posmatranoj leziji, postavlja se indikacija za njeno uklanjanje. Ovo je naročito značajna metoda praćenja kod osoba sa povišenim rizikom za nastanak melanoma.
 
Koje su metode uklanjanja mladeža?

m4

Lasersko uklanjanje mladeža najjednostavnija je metoda za uklanjanje mladeža i ostalih kožnih promjena. U većini slučajeva nije potrebna anestezija. Uključuje upotrebu laserskog svjetla, čiji se snop usmerava direktno u mladež kako bi ga se zagrejalo i potom uništilo. Bezbolno je, ne zahteva sječenje, niti šavove na koži. Takođe, kod laserskog uklanjanja mladeža manja je vjerovatnoća da će nastati ožiljci kao kod drugih tehnika uklanjanja. Važno je napomenuti da se prilikom laserskog tretmana kožna promena odstranjuje u cjelosti na mikroskopskom nivou, i ne postoji mogućnost da se tretirano tkivo pošalje kod patologa na analizu za postavljanje definitivne dijagnoze.

Preventivno odstranjivanje sumnjivih kožnih materija još uvek je najjače oružje u borbi protiv melanoma, zato se pregledajte na vrijeme. 

Ne propustite