Trump o carinana za Kinu: "Spreman sam ići do 500 milijardi dolara"

Svijet
Trump o carinana za Kinu: "Spreman sam ići do 500 milijardi dolara"
.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak u intervjuu za televiziju CNBC da je spreman intenzivirati trgovinski rat s Kinom nametanjem carina na sav uvoz iz te zemlje, u vrijednosti 500 milijardi dolara.

"Spreman sam ići do 500 milijardi dolara", poručio je u razgovoru za CNBC.

Ranije ovoga mjeseca SAD je nametnuo carine na uvoz iz Kine u vrijednosti 34 milijardi dolara. Kina je zauzvrat uvela carine na uvoz američkih proizvoda u istoj vrijednosti. 

Prošlog tjedna Washington je sastavio listu dodatnih kineskih proizvoda u vrijednosti 200 milijardi dolara na koje namjerava uvesti carine već od rujna.  Na listi se nalazi više od 6.000 proizvoda, uključujući prehrambene proizvode, sirovine i potrošačku robu, na koje će biti uvedena carina od 10 posto. Još uvijek su u tijeku javne rasprave, a trebale bi trajati do kraja kolovoza, javlja Hina.

Upitan u vezi mogućeg pada cijena dionica na tržištima ako SAD nametne carine na robu u tako velikoj vrijednosti, Trump je odgovorio "ako se dogodi, dogodi se. Pa gledajte, ja to ne radim zbog politike."

Trump želi da kinesko vodstvo poduzme mjere kojima bi se smanjio američki manjak u robnoj razmjeni s Kinom, koji doseže 375 milijardi dolara.

Američka vlada također optužuje Kinu za sudjelovanje u nepoštenim trgovinskim praksama time što je američke investitore primoravala da ključne tehnologije predaju kineskim firmama. 

Mnoge kompanije u SAD-u protive se nametanjem američkih carina na uvoz iz Kine ističući da se time šteti poslovanju kompanija i gospodarstvu, a da vjerojatno neće dovesti do promjene ponašanja. 

 

Ne propustite