DAN POČINJETE KAFOM I CIGARETAMA NA PRAZAN STOMAK? Evo koje stravične posljedice to ima na vaše tijelo!

Zdrav život
DAN POČINJETE KAFOM I CIGARETAMA NA PRAZAN STOMAK? Evo koje stravične posljedice to ima na vaše tijelo!
.

Mnogi ne mogu započeti dan bez jutarnje kafe i cigareta, ne razmišljajući koliko je to opasno po njihovo zdravlje.

Brojna istraživanja su dokazala kako crna kafa ima mnoge koristi za organizam, ali da je ne treba piti na prazan stomak, jer u tom slučaju može biti jako štetna za zdravlje.

Kada se kafa konzumira na prazan želudac povećava proizvodnju želudačne kiseline, a ukoliko je vaš digestivni trakt osjetljiv može da utiče na rad stomaka i ubrza lupanje srca.

kafa

Kafa na prazan želudac može da poveća anksioznost, nervozu, ubrza rad srca, iritaciju i ometa pažnju. Ona ujutru utiče na na naš unutrašnji sat koji je zadužen za kontrolu hormona kortizola koji se luči u stresnim situacijama.

Kortizol dostiže svoj maksimum između 8 i 9 sati ujutru i tako budi vaš organizam, a ukoliko popijete kafu prije toga remetite prirodni ritam. 

kafa2

Naučnici zbog toga savjetuju kako je kafu najbolje piti između 10 sati i podneva.

Isto vrijedi i za cigarete.

cigaretea

Jutarnja cigareta, kako pokazuju naučna istraživanja, uzrokuje viši nivo kancerogenih agenasa u krvi. Manji nivo imaju oni koji prvu cigaretu odlože za pola sata ili više poslije buđenja, i to bez obzira na to koliko su cigareta popušili kasnije tokom dana.

4968874584-4eb42179b5-o

Kombinacija cigareta i kafe odmah nakon buđenja i prije doručka ima veoma loš uticaj na zdravlje arterija, ali i kardiovaskularno zdravlje uopšte. Grčki tim naučnika nedavno je otkrio da cigarete, kada se konzumiraju istovremeno s kafom, uzrokuju veću krutost arterija nego kada se konzumiraju odvojeno. Krutost arterija otežava cirkulaciju krvi.

 

Ne propustite