REAKCIJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA NA DODIKOVE IZJAVE O EZANU: "Arlauko je i on u ratu tajne signale"

Bosna i Hercegovina
REAKCIJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA NA DODIKOVE IZJAVE O EZANU: "Arlauko je i on u ratu tajne signale"
.

Gostujući u emisiji "Ćirilica" predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik opisao je ezan, poziv sa džamije na molitvu kao "arlaukanje". 

Za sada nema reakcija zvaničnih institucija i međunarodne zajednice. 

Na sjednici Međureligijskog vijeća koja je u toku raspravlja se, između ostalog, i o ovoj Dodikovoj izjavi, a tokom dana bit će poznat stav ove institucije. 

Izjava predsjednika RS izazvala je oštre reakcije na društvenim mrežama. Neka od njih donosimo vam u nastavku.

"Dodik je nazvao ezan - muslimanski poziv na molitvu 'arlaukanjem'. Treba naglasiti da se ezan čuje sa džamija koje su ponovo izgrađene nakon što su sve bile razrušene u kampanji etničkog čišćenja i genocida. Do sada nije bilo osuda ili reakcija na izjave", napisao je na Twitteru Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme za medije i portparol Islamske zajednice u BiH.

 

"Da li Srpska pravoslavna crkva osudila arlaukanje Dodika o ezanu u Banjaluci?", pita se Srđan Puhalo.

 

"Na razini civilizacijske i političke higijene ovo ne bi trebalo komentarisati, ali ovaj govor mržnje rehabilituje masovne zločine koji su počinjeni 90-ih i zato je opasan", naveo je Dino Mustafić.

 "Alarmantan govor mržnje u srpskom entitetu u BiH o muslimanskom pozivu na namaz - opisujući ga kao arlaukanje. Ovo se događa na teritoriji gdje su sve džamije raznesene tokom kampanje etničkog čišćenja i genocida", naveo je Mirnes Kovač.

"Arlauko je i Dodik u ratu tajne signale, onomad kad je švercovao cigare." - piše Vedan Hajdarević.

 

"Ima li kakva negativna reakcija iz Srbije ili RS na Dodikovo nazivanje ezana "arlaukanjem" na televiziji sa nacionalnom frekvencijom ili je to društveno sasvim prihvatljivo i poželjno ponašanje?" - pita se Adis Nadarević. 

 

 

Ne propustite