IMA GA U SVIM PRODAVNICAMA, A NIKO NE ZNA KAKO SE ZOVE OVO VOĆE: Štiti od karcinoma, razbija kamen u bubregu, usporava starenje!

Zdrav život
IMA GA U SVIM PRODAVNICAMA, A NIKO NE ZNA KAKO SE ZOVE OVO VOĆE: Štiti od karcinoma, razbija kamen u bubregu, usporava starenje!
.

Jeste li ikada na policama vidjeli malo okruglo voće oblika šljive, ali nešto veće i narandžaste boje? To je kumkvat. Porijeklom je iz Kine, a jedini je citrus koji se ne mora guliti i zajedno s koricom ima jedinstven okus.

Kumkvat je otkrio britanski botaničar Robert Fortune. Donio ga je Englesku 1846. i opisao kao malu narandžu. Za razliku od limuna ili narandže, kora kumkvata je ukusna pa se cijela voćka može u potpunosti iskoristiti, piše Huffington Post. Porijeklom je iz Kine, ali raste i u Kaliforniji i na Floridi te, poput ostalih citrusa, dozrijeva u zimskim mjesecima.

kumkvat-2
 
Pri kupovini kumkvata gledajte da plodovi nisu zelene boje jer su tada nezreli, a kora mora biti čvrsta, sjajna i bez tamnih mrljica. Nekad ima naziv fortunella

Na sobnoj temperaturi možete ih čuvati dva do tri dana, a u zatvorenoj kutiji u hladnjaku čak do dvije nedelje. Okus varira od gorkastog do slatko-kiselog, a sama korica je jestiva i aromatična budući da sadrži fina aromatična ulja. Stoga je zaista zgodno da ga iskoristite u zimskim mjesecima i osladite nepce. Prosječna veličina jednog ploda je od dva do pet centimetara, a što je zreliji ima slađi okus.
 
Poput ostalih citrusa, kumkvati obiluju vitaminom C, karotenima i ostalim antioksidansima, a lako se jedu te zbog kore pomažu i pri tegobama s probavom. Budući da se jedu s koricom, obavezno ih prije jela dobro i temeljito operite mlakom vodom.

145037-profimedia0235593572-ls

Zašto biste trebali jesti ovo voće?

Jača imunitet. Kumkvat je fenomenalan izvor vitamina C, i to sadrži čitavih 43,9 miligrama na 100 grama što je 73 odsto od preporučene dnevne doze. Zbog tolike koncentracije vitamina C, odličan je za jačanje imuniteta, a štiti i od prehlade, gripa kao i drugih uobičajenih infekcija.

Štiti od kancerogenih oboljenja. Kumkvat sadrži velike količine antioksidanata kao što su već navedeni vitamin C, ali i vitamini A i E. Pored vitamina tu su i dobre količine fitonutrijenata flavonoida kao što su karoten, tanin, zeksantin, pektin, … Antioksidanti i fitonutrijenti štite tijelo od slobodnih radikala koji su zaslužni za nastanak mnogih bolesti.

Poboljšava kardiovaskularno zdravlje. Konzumacijom kumkvata snižavate povišen holesterol i trigliceride u krvi što utiče na dobar protok krvi i smanjenje rizika od moždanog i srčanog udara. Ova voćka je bogata  kalijem koji održava dobar nivo tečnosti u tijelu, a to je od velikog značaja za dobar krvni pritisak i otkucaje srca. Pored svega toga tu su i zdrave omega 3 i omega 6 masne kiseline poznate da su od velikog značaja za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

kumkvat-drvo-700x3521

Štiti od dijabetesa. Zbog svih antioksidanata koji idu u paru sa zdravim dijetalnim vlaknima i omega 6 i omega 3 masnim kiselinama koji pod kontrolom drže nivo triglicerida, kumkvat je voćka odlična za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2.

Štiti od upala. Fitonutrijenti, antioksidanti i tanini su dokazano snažni borci protiv upalnih stanja u organizmu koje uzrokuju slobodni radikali. Kumkvat se odličnim pokazao u prevenciji artritisa i krutih arterija.

Podiže nivo energije. Neka se ova neobična voćka obavezno nađe u vašim jutarnjim šejkovima jer je odličan izvor riboflavina koji dokazano ubrzava metabolizam i potpomaže probavu ugljikohidrata, proteina i masti. Veoma je efektan za brz nalet energije.

Ne propustite