Mljekari iz gornjovrbaske regije protestom zatražili isplatu poticaja

Aktuelno
Mljekari iz gornjovrbaske regije protestom zatražili isplatu poticaja
.

Današnjim mirnim okupljanjem na ulazu u Bugojno iz pravca Donjeg Vakufa i vožnjom kroz dio grada pored zgrade Općine, mljekari s područja gornjovrbaske regije insistirali su na isplati poticaja s federalnog i općinskog nivoa.

Nezadovoljni su, kažu, dinamikom isplate poticaja koja se, uz nepovoljne vremenske uvjete, u velikoj mjeri odrazila na prinose pojedinih poljoprivrednih kultura, od kojih su neke potpuno uništene.

Kako je kazao predsjednik Udruženja mljekara gornjevrbaske regije Senad Bajrić, nisu isplaćeni poticaji za četvrti kvartal prošle i prvi kvartal ove godine s federalnog, te dio poticaja s općinskog nivoa.

- Poljoprivrednici iz nekih kantona dobili su poticaje za šest mjeseci. Mi očito nemamo ljude, predstavnike, koji bi zastupali naše interese. Ako se poticaji isplaćuju, neka se isplaćuju svima. Ako sredstava nema, onda neka ih nema ni za koga - naglasio je.

Ističe da je cijena mlijeka ponovo smanjena, i da problem predstavlja i skupa nafta.

- Redovna isplata poticaja bi makar malo ublažila stanje u kojem se nalazimo - zaključuje Bajrić. 

O isplati poticaja farmeri su razgovarali i s načelnikom Bugojna Hasanom Ajkunićem, koji ih je informirao da su ovih dana uplaćena dugovanja mljekarima iz 2016., te da će isplata općinskih poticaja za 2017. početi u septembru.

Također, saopćeno im je da je iz federalnog budžeta jučer postalo operativno 2,5 miliona maraka za isplatu poticaja poljoprivrednicima, i da dio tih sredstava mogu očekivati na svojim računima.

- Općina Bugojno godišnje izdvaja 250.000 KM za poljoprivrednu proizvodnju. Nastojat ćemo da idućih godina povećamo taj iznos - kazao je Ajkunić.

Smatra kako poljoprivrednim proizvođačima treba pružiti podršku, jer "oni proizvode radna mjesta”.

- Treba nam strategija u ovoj oblasti. Nema potrebe da se sve iznuđuje okupljanjima. Danas malinari, sutra mljekari… Poticaji su ionako veoma mali, ali kada bismo postigli to da viši nivoi vlasti ispoštuju ono što im je obaveza, lakše bi bilo razvijati sve grane poljoprivrede, i ne bi bilo potrebe za nezadovoljstvo - naglasio je bugojanski načelnik.

Zaključeno je da delegacija sastavljena od članova Udruženja, načelnika i njegovih saradnika, u idućih petnaestak dana organizira posjetu resornom ministru, s ciljem prevazilaženja problema u isplati poljoprivrednih poticaja.

Ne propustite