IZGLEDOM PODSJEĆA NA PIZZU: Nesvakidašnji punjeni hljeb koji će vas očarati specijalnim okusom

Praktična žena
IZGLEDOM PODSJEĆA NA PIZZU: Nesvakidašnji punjeni hljeb koji će vas očarati specijalnim okusom
.

Ačaruli Hačapuri je gruzijski tradicionalni punjeni hljeb, koja će vas oduševiti posebnim okusom. 

Sastojci: 6 jaja, 1 šolja vode, oko 2,5 šolje brašna, 1 kašičica sode bikarbone, 1 kašičica soli, 250 g putera, 250 - 300 g sira, 200 g kačkavalja.

Priprema: Prosijte brašno u posudu i dodajte četiri jaja, vodu, so i sodu bikarbonu. Zamijesite meko tijesto. Podijelite ga na 4 lopte i ostavite da odstoji i omekša.

Nakon toga, svaku loptu razvijte u tanku koru. U veću šerpu ili široki tiganj sipajte dosta vode i stavite na ringlu da proključa. Spustite prvu koru u vodu na 2 - 3 minuta, zatim je izvadite i spustite u hladnu vodu. Koru zatim odložite na čistu krpu. Isti postupak ponovite i sa ostalim korama.

Okruglu tepsiju podmažite sa malo otopljenog putera, pa stavite prvu koru. Premažite je sa još otopljenog putera, pa preko nje stavite drugu koru. Posipajte preko kore dosta kačkavalja i rendanog sira, pa opet poprskajte topljenim puterom.

Isti postupak ponovite i sa preostalim korama. Kada sve kore poredate, isijecite pitu na kocke. Prelijte sa preostala dva umućena jaja, a zatim ostatkom rastopljenog putera.

Stavite u rernu i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Izvadite tepsiju, pospite sa još malo rendanog kačkavalja i vratite da se kratko zapeče na 200 stepeni, dok ne porumeni. 

Ne propustite