Australija: Naučnici razvili krvnu pretragu za rano otkrivanje melanoma

Zanimljivosti
Australija: Naučnici razvili krvnu pretragu za rano otkrivanje melanoma
.

Naučnici u Australiji razvili su prvu krvnu pretragu koja će očitavati rak kože prije nego se raširi kroz tijelo.

Ovaj test mogao bi omogućiti ranu detekciju melanoma, najopasnijeg oblika raka kože i povećati izglede liječenja kod oboljelih.  Osim toga, ova pretraga bi mogla pomoći pri izbjegavanju invazivnih i skupih biopsija.

k

Važno je melanom otkriti u što ranijem stadiju

Naučnici su poručili kako bi ovi testovi mogli biti točniji od metoda dijagnoze koje imamo sada, a koje obično uključuju doktora koji vrši pregled kože i procjenu mrlja i promjena na madežima prije uzimanja uzorka za daljnji pregled. Problem je u tome da je melanom u ranom stadiju često teško razlikovati od madeža.

m

Pauline Zenker, sa Sveučilišta Edith Cowan izjavila je kako kliničari odrađuju izvrstan posao s alatima koje imaju, ali dodaje i da oslanjanje samo na biopsije može biti problematično.

"Tijelo počne proizvoditi antitijela čim se razvije melanom pa smo tako putem ove krvne pretrage uspjeli otkriti rak u jako ranom stadiju. Čini se kako nijedan drugi biomarker nije sposoban otkriti rak u krvi u ranim stadijima", dodala je.

Melanom, koji najčešće uzrokuje izlaganje suncu može se, ako se na vrijeme ne uoči, proširiti na druge dijelove tijela poput pluća, jetre i mozga. Ti sekundarni melanomi mogu biti opasniji i teže ih je uočiti.

Istraživanje koje je uključivalo 209 osoba kojima je rađena ova krvna pretraga pokazalo je da je njome otkriven rak u 81.5 posto slučajeva.

k2

Velika šansa za preživljavanje melanoma ako se na vrijeme otkrije

Otkriće melanoma prije nego se proširi rezultira 90 do 99 posto većom šansom za preživljavanje, dok je stopa preživljavanja kod osoba kod kojih je otkriven u drugom stadiju samo 50 posto.

Znanstvenici su rekli i da bi ovaj test mogao biti korišten za rutinske pretrage kod ljudi koji su u rizičnijoj skupini za oboljenje od melanoma, poput osoba koje imaju više madeža, svjetliju kožu ili povijest melanoma u obitelji.

"Ključno je da se melanom otkrije i dijagnosticira što točnije i što ranije", rekla je profesorica Mel Ziman. "Stoga bi krvna pretraga pomogla u identificiranju melanoma u jako ranim stadijima, što b i bilo najkorisnije za sve", rekla je.

Znanstvenici planiraju provesti klinička istraživanja i vjeruju da bi ova pretraga mogla biti dostupna u roku od tri do pet godina.

Svjetska zdravstvena organizacija poručila je da je rak kože češći kod bijelaca, posebno kod osoba s pjegicama, svijetle ili crvene kose te s plavim očima.  Australija je jedna od zemalja s najvišom stopom melanoma te se u njoj godišnje ova bolest dijagnosticira za 14.000 osoba, dok od nje umire gotovo 2.000 osoba godišnje.

Profesor Ridney Sinclair sa Sveučilišta u Melbourneu je rekao da ova pretraga nije 100 posto točna te da rezultate treba oprezno tumačiti i provjeriti ih s dermatologom.

Ne propustite