beta
Srijeda 16. 06. 2021

Bar su neke stvari bile uređene kako treba!

Jugoslavija: Kultura ponašanja u jednoj vojsci i državi (FOTO & VIDEO)

Objavljeno:04.06.2015 - 20:47
Nostalgicno » Nekad i Sad
A A A Times Arial

Postoji određen način ponašanja koji bi se trebao poštovati bez obzira na to koliko godina imate ili iz koje sredine dolazite. Govorimo prije svega o lijepom ponašanju koje jeste (ili bi bar trebalo biti) dio svakog društva i civilizacije. Nekada se ovome posvećivalo puno više pažnje nego je to slučaj danas.

starjesina4

Kao jedna dobra ilustracija ovoga je i nastavni film "Ponašanje starešine" koji je krajem 70-ih godina snimljen za obrazovne potrebe u JNA. Nastao u produkciji vojnofilmskog centra "Zastava film" imao je cilj ukazati na propuste u ponašanju vojnih starješina na njihovom radnom mestu i van njega. Film je digao dosta "prašine" obzirom da je u njemu dokumentovano i ponašanje stvarnih lica koja nisu znala da ih snimaju, a uključivao je svakodnevne situacije u životu jednog oficira JNA - pozdravljanje, ponašanje u prometu, u kafićima i restoranima, na putu, hotelu. Veći dio snimanja je napravljen sa glumcima i statistima u ulogama oficira, vojnika i civila.   

starjesina3

Uniforma kao lajtmotiv ovog dokumentarca najbolje dočarava ono čega danas ima sve manje - poštovanja: prema profesiji, prema onima koji su stariji po činu i godinama, prema nježnijem polu, prema slabijima i nemoćnima.

starjesina2

Sve stvari koje se provlače kroz film su dio jedne opšte kulture ponašanja koje bi se svi trebali pridržavati, a koju smo nekada jednostavno zvali - bonton.

Pogledajte cijeli dokumentarni film.