Donald Trump najveći politički oglašivač na Facebooku

Aktuelno
Donald Trump najveći politički oglašivač na Facebooku
.

Predsjednik Donald Trump i njegov politički komitet od početka maja je potrošio 274.000 dolara na Facebook oglašavanje, stoji u istraživanju Univerzitea u New Yorku koje prenosi New York Times.

Na drugom mjestu je Planned Parenthood Federation of America, neprofitna organizacija koja nudi reproduktivne zdravstvene usluge – oni su potrošili oko 188.000 dolara u istom periodu.

Trump ubjedljivo najvidljiviji

Oglase koje je plaćao Trump vidjelo je najviše Facebook korisnika – pregledalo ih je najmanje 37 miliona ljudi od maja ove godine. Oglase drugoplasiranog Planned Parenthooda vidjelo je „samo“ 24 miliona ljudi.

Istraživači Univerziteta New York u istraživanju su koristili podatke direktno sa Facebooka. Naime, Facebook je od maja počeo arhivirati političke oglase u bazu podataka koja je javno dostupna, gdje su imenovani oni koji su za platili za oglase. Facebook želi u bazi podataka prikupiti bilo koji oglas sa političkim sadržajem usmjerenim prema Amerikancima. Istaživači su pretražili sve dostupne sirove podatke iz baze.

Kako bi spriječili strano uplitanje, Facebook od kupaca političkih oglasa zahtjeva da budu verifikovani kao državljani SAD-a ili osobe sa stalnim boravkom.

Ko plaća više - demokrate ili republikanci?

Istraživači su za New York Times izdvojili 449 najvećih potrošača na političke oglase. Od tog broja 210 bilo je lijevo orijenisanih grupa, 124 desno orijentisaniha a 115 politički neutralnih.

Iako politički konsultanti često tvrde kako demokrate troše puno manje od republikanaca na digitalno oglašavanje, ovo istraživanje to nije potvrdilo. Od 20 političara i njihovih političkih komiteta koji najviše troše na Facebook oglašavanje, njih 12 su demokrate, a osam republikanaci, utvrdili su istraživači.

Istraživači su takođe pronašli 43.575 slučajeva gdje kupci političkig oglasa nisu imenovali sponzora – ko god je kupio oglas nije prošao Facebookov verifikacijski proces, prenose agencije. 

Muškarci i žene u dobi od 25 do 34 godina bili su najčešće ciljana populacija za oglase, dok je je najmanje oglasa bilo usmjereno na korisnike mlađe od 17 i starije od 65 godina.

Ne propustite