Da li je zaboravnost znak inteligencije?

Zanimljivosti
Da li je zaboravnost znak inteligencije?
.

Svi mi s vremena na vrijeme nešto zaboravimo. Možda kišobran u kafeu, ili telefonski broj koji smo zaboravili zapisati. Svima nam se desilo.

Naučnici su došli do sjajnog otkrića o zaboravljivim ljudima koje će promijeniti vaše mišljenje o vašem vlastitom pamćenju. Kako ispada, zaboravljivost možda uopće nije loša stvar!

Ako sami sebe mučite zato što ponekad nešto zaboravite – prestanite odmah sada. Novo istraživanje pokazuje da zaboravljivost ne znači da gubite konce. Ustvari, moglo bi značiti da ste natprosječno inteligentni.

pretty-brain-picture

Ljudi koji imaju najbolja sjećanja obično zaborave detalje jednom kada im više nisu potrebni. Stoga, ako ste zaboravili smjernice do novog restorana, to je vjerovatno zato što imate važnijih stvari na umu – bukvalno!

brain-nebula-768x432

Ako se sjećate baš svega, možda ćete imati poteškoća s fokusiranjem i donošenjem odluka zato što imate toliko informacija u glavi u isto vrijeme. Natprosječno inteligentna osoba zaboravlja informacije koje mozgu više nisu potrebne i na taj način olakšavaju sebi proces razmišljanja i donošenja odluka.

A svo ovo vrijeme mislili ste da nešto s vama nije uredu!

Ne propustite