DOK SE TUŠIRALA TRLJALA JE SENF PO TIJELU: Razlog zašto je to uradila istog momenta će vas oduševiti

Porodica i zdravlje
DOK SE TUŠIRALA TRLJALA JE SENF PO TIJELU: Razlog zašto je to uradila istog momenta će vas oduševiti
.

Pored toga što je dobar za jelo, senf ima pozitivan učinak na naš organizam. 

Evo na koje načine ga možete koristiti. 

senf1

 1. Uklanja grčeve

Pojava grčeva koja ne prestaje ni poslije određenog vremena je zaista neugodna. Da biste uklonili grčeve može vam pomoći senf, jer on ima jaka protuupalna dejstva.

senf2

Uzmite jednu kašiku senfa i nanesite na noge ili stopala gdje vam se javljaju grčevi i dobro utrljajte. Međutim, ukoliko imate bolove u mišićima, onda uradite sljedeće: u kadu naspite vode pa u njoj razmutite nekoliko kašika senfa. Potopite vode oko 10 minuta tako, pa onda nanesite senf direktno na noge i trljajte 30 minuta.

 2. Regenerator za kosu 

kosa3

U posudici pomiješajte 4 kašike senfa sa maslinovim uljem i utrljajte u korijen kose. Ostavite smjesu da djeluje cijelu noć, a sutradan operite kosu sa šamponom.

3. Opekotine

senf3

Ukoliko napravite opekotinu, mjesto gdje se nalazi odmah stavite pod mlaz vode i nakon toga nenefite senfa na nju, Ostavite neko vrijeme da djeluje.

4. Senf protiv migrena i tumora

glavobolja

Kod prehlade i glavobolje pomaže kupka za noge od brašna senfa (dvije žlice, 15-20 minuta). Pozitivno djelovanje senfa pritom se osjeća u cijelom tijelu, a kupka navodno rješava i probleme s nesanicom i depresijom. 

Senf se posljednjih godina sve više spominje u kontekstu prevencije raka. Znanstvenici sa Sveučilišta Freiburg otkrili su da redovita konzumacija senfa smanjuje rizik od nastanka tumora. Ispitanici su dnevno jeli 20 grama senfa, a njihova krv kasnije je u laboratoriju "bombardirana" kancerogenim tvarima. Uspostavilo se da se krv ispitanika koji su redovito jeli senf bolje nosila s opasnim tvarima od ispitanika koji senf nisu konzumirali na dnevnoj bazi.

 

 

Ne propustite