Putin zakasnio na sastanak s Trumpom u Helsinkiju

Svijet
Putin zakasnio na sastanak s Trumpom u Helsinkiju
.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zakasnio je na dugoočekivani sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom - u još jednom primjeru čuvene netačnosti ruskog čelnika.

Putinov avion sletio je u Helsinki 30 minuta kasnije od planiranog termina, pomjerajući početak njegovih razgovora licem u lice s Trumpom u ponedjeljak.

Putin je i ranije kasnio na sastanke s britanskom kraljicom  Elizabeth II i papom Franjom, između mnogih drugih.

On je u 2014. satima kasnio na sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel nakon što je ranija posjeta Srbiji trajala duže nego obično. 

Često smatrana trikom s ciljem  da izbaci iz ravnoteže njegove sagovornike, izgleda da Putinova kašnjenja više liče na lični nemar nego na dobro proračunatu strategiju.  

Putinov portparol Dmitrij Peskov ranije je izjavio kako smatra da je samit s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom "bebin korak" ka popravljanju izuzetno loših američko-ruskih odnosa, javlja Fena,

Peskov je izjavio za rusku TV mrežu RT da dvojica čelnika nemaju striktni dnevni red samita, ali da priznaju svoju "posebnu odgovornost" za globalnu stabilnost.

Kazao je da evropske zemlje ne bi trebale biti zabrinute mogućim rusko-američkim približavanjem ili odlukama o Evropi koje se donose "mimo Evropljana".

Peskov je izjavio da ruski čelnik poštuje Trumpovu politiku "Amerika prije svega" jer Putin stavlja Rusiju ispred sviju, ali da je jedini način da se ostvari napredak na samitu ukoliko obje strane budu sprmne za otvaranje tema od obostrane koristi.

Ruski zvaničnici tvrde kako se očekuje da Putin ponovi demante o ruskom  miješanju u američku predizbornu kampanju u 2016..

 

Ne propustite