Ispuštaju otrove u hranu: Svi ih koristimo u kuhinji, a nismo ni svijesni da trujemo sebe i svoju porodicu

Porodica i zdravlje
Ispuštaju otrove u hranu: Svi ih koristimo u kuhinji, a nismo ni svijesni da trujemo sebe i svoju porodicu
.

Kada se zagrije na visokoj temperaturi, posuđe od teflona ispušta otrovna jedinjenja u hranu. Među tim jedinjenjima nalazi se i perfluoroktanska kiselina (PFOA) za koju se vjeruje da je kancerogena.

Istraživanje naučnika sa Univerziteta Virdžinija u SAD-u pokazalo je da PFOA može izazvati i druge probleme u tijelu - loše djeluje na srce, krvne sudove, štitastu žljezdu, debelo crijevo... Što je nivo perfluoroktanske kiseline u tijelu veći, veći je i rizik od oboljenja. Osim toga, PFOA se u tijelu može zadržati godinama.

ttt

"Teflon se skriva na mnogim mestima. Poznato je da teflon, kada se zagrije, otpušta mješavinu od 15 toksičnih čestica i gasova. Preporuka je da birate posuđe od nerđajućeg čelika, livenog gvožđa ili emajla", kaže Aleks Stjuart, australijska autorka i aktivistkinja koja vodi portal Low Tox Life. Taj portal se bavi temama u vezi sa toksinima kojima smo okruženi u svakodnevnom životu.

daa

Nabrojala je neke stvari u kući koje mogu da sadrže u sebi teflon:

- zubni konac

- kesice kokica za mikrotalasnu pećnicu

- pegle

- pegle za kosu ili uvijači

- razna pomagala kod pečenja, uključujući većinu masnog papira

- tepisi

- kauči

- vodootporne maskare

- neke sijalice.

 

Upozorila je i na plastične posude i ostali pribor koji ljudi stavljaju u mikrotalasnu ili ih koriste tokom kuhanja. Oni mogu da ispuštaju štetne toksine u hranu i tako ulaze u naše tijelo. Bolji izbor je, kaže, nerđajući čelik ili drvo.

 

Štetna je i aluminijska folija i posuđe od aluminijuma

so2

Kada se aluminijumska folija zagrije, u hranu ispušta aluminijum koji na kraju završi u našem tijelu, pokazala je nedavna studija. Ljekari upozoravaju fa se radi o količinama koje su izuzetno štetne za zdravlje. Opasno je pripremati hranu u aluminijskoj foliji, podgrijvati i ostaviti da se na njoj hladi.

 

"Što je temperatura veća, više aluminijuma završava u hrani. Takva folija nikako nije pogodna za kuhanje ili za korišćenje kod nekih namirnica, kao što su paradajz, agrumi ili začini", objašnjava doktor Zubaidi, jedan od autora studije i upozorava da gomilanje aluminijuma u tijelu može dovesti do ozbiljnih bolesti kao što su, na primjer, osteoporoza i Alchajmerova bolest.

dds

Dovodi i do visokog nivoa kalcijuma u krvi, što je i najčešći pokazatelj da se u tijelu nalazi previše aluminijuma. To vodi do problema s taloženjem kalcijuma u kostima, pa ga ima previše u krvi.

Takođe, u ranijim studijama je pisano o tome kako je kod oboljelih od Alchajmera pronađen nataloženi aluminijum u moždanom tkivu. Utvrdili su to nakon njihove smrti kada su obdukcijom proučili mozak.

Doktor Zubaidi kaže da aluminijumska folija nije opasna za zdravlje ako se u nju stavlja hladna hrana. Napominje kako treba izbjegavati i aluminijumski pribor za jelo i posuđe.

Ne propustite