NE PLAČITE DEČKI: Svaka vam čast, ostavili ste srce na terenu

Fudbal
NE PLAČITE DEČKI: Svaka vam čast, ostavili ste srce na terenu
.

Skoro 50 hiljada ljudi okupilo se na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Stotine hiljada bilo ih je na ulicama diljem zemlje.

Na livadi kod fontana navijači su razvili hrvatsku zastavu veličine nogometnog stadiona, a kip bana Josipa Jelačića na središnjem zagrebačkom trgu odjenuli u plašt s crveno-bijelim kvadratićima i oko vrata mu, kao kravatu, stavili veliki crveni šal.

Trgovi i u drugim gradovima su bili puni. Svi su čekali da Hrvatska postane prvak svijeta. Nažalost Hrvatska je izgubila.

ddr

Unatoč tome slavilo se. Hrvatska je ipak druga na svijetu.

Francuska je novi prvak svijeta! Tricolori su u današnjem moskovskom finalu u potpunosti nadigrali Hrvatsku i slavili sa visokih 4:2. 

 

Početak susreta ipak nam nije nagovještavao ovakav rasplet. U prvih nekoliko minuta utakmice izabranici Zlatka Dalića, uz pomoć gromoglasne podrške s tribina, uspješnim visokom presingom ostvarili su blagu inicijativu. U 11. minuti Rakitić je dubinskom loptom pokušao pronaći Perišića , ali junak polufinalnog sraza s Englezima nije uspio primiriti loptu.

Šest minuta potom probudili su se i "galski pijetlovi", Mbappe je izludio Strinića, a cijela situacija zvaršila je slobodnim udarcem. Upravo iz tog slobodnog udarca, Francuzi su poveli! Nakon ubačaja Antoinea Griezmanna, Mario Mandžukić je nehotično pogodio sami ugao vlastite mreže. Dvanaesti je to autogol na ovogodišnjem SP-u, što predstavlja najveći broj autogolova u povijesti mundijala.

I onda, kao što je to običaj na ovom natjecanju, Hrvatska je izjednačila! Vrsaljko je ubacio sa strane, Vida i Raktić prenijeli su loptu do Perišića koji je napokon namijestio nišanske sprave za izjednačenje vatrenih! Sjajan pogodak ofanzivca Intera.

U 34. minuti, nakon udarca iz ugla, strijelac izjednačenjućeg pogotka Perišić, igrao je rukom u kaznenom prostoru te je sudac velikog finala Nestor Pitana, nakon konsultacija s VAR-om, pokazao na bijelu tačku. Uslijedili su protesti naših susjeda, ali je glavni arbitar bio neumoljiv. Antoine Griezmann uzeo je loptu te hladnokrvno zabio za novu prednost Les bluesa.

Odmah u nastavku drugog dijela kockasti su mogli do poravnanja! Raktić je sjano proigrao Rebića čiju 'bombu' u korner izbacuje Lloris. Francuski čuvar mreže odlično je reagirao i minutu kasnije kada je odlično pokupio loptu ispred natrčalog Perišića.

Viceprvaci Europe svoju su snagu pokazali u 52. minuti kada je Mbappe pobjegao odbrani vatrenih te opasno zaprijetio Subašićevom golu. Hrvatska reprezentacija zagospodarila je potom terenom, no onda je uslijedila osveta Les bluesa - Pogba je iz polukontre pogodio za dva razlike izabranika Didiera Deschampsa! Odličan pogodak sjajno veznjaka Uniteda.

Samo šest minuta poslije bilo je 4:1 Mbappe je odličnim udarcem izvan šesnaesterca savladao Subašića za veliku radost na tribinama među svojim navijačima. Samo četiri minute kasnije Hrvatska se 'vratila iz mrtvih'! Mario Mandžukić sjajno je reagirao ukravši loptu od francuskog golmana te ju pospremivši u nebranjenu mrežu. Užasna greška Llorisa, koji se poigravao u velikom finalu.

Do kraja su naši susjedi pokušali se vratiti, ali su se Galski pijetlovi znalački odbranili. Ostalo je 4:2 i veliko francusko slavlje moglo je početi. 

Ne propustite