Obavezno poslušajte Dalićev zadnji intervju prija finala: Evo šta je rekao igračima

Fudbal
Obavezno poslušajte Dalićev zadnji intervju prija finala: Evo šta je rekao igračima
.

Neposredno prije finala SP-a pročitajte veliki intervju sa Zlatkom Dalićem. 

"6. oktobar 2017. Hrvatska je domaćim remijem s Finskom ostala jednom i pol nogom van SP-a u Rusiji. Za prolazak u dodatne kvalifikacije treba joj čudo, pobjeda kod Ukrajine u zadnjem kolu. Neposredno prije odlaska na odlučujuće putovanje u Kijev smijenjen je izbornik Ante Čačić. Sve nade Hrvatska je tada položila u Zlatka Dalića (51), koji je iskustvo stekao u Albaniji, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.Za pripremu reprezentacije ima samo dva dana... Sada je sredina srpnja 2018. a dan prije finala SP-a do kojeg je doveo Hrvatsku, Dalić ne može napraviti jedan korak u predvorju moskovskog hotela a da ga nekoliko ljudi ne pita za fotografiju."

dd

Juan Ignacio Garcia-Ochoa, dopisnik Marce za SP-a, ovako piše uvod u razgovor s čovjekom koji je "nakon samo 13 utakmica na klupi reprezentacije postao narodni heroj".

Kada ste prije devet mjeseci preuzimali nacionalnu momčad, jeste li pomišljali da ćete doći ovako daleko?

"Pa kako sam mogao to zamisliti? Preuzeo sam Hrvatsku neposredno prije utakmice s Ukrajinom koja je bila biti ili ne biti i mislio sam samo o tome. Kao što sam nakon pobjede nad Ukrajinom mislio sam ona utakmice s Grčkom u dodatnim kvalifikacijama. Zato mi je SP, a posebno trijumf tamo, bio nezamisliv kada sam tek postao izbornik Hrvatske."

Mislite li sada da možete postati prvak svijeta?

"Sada kada smo došli do finala, naravno da mislim da možemo to napraviti. Puno maštam."

Gdje bi stavili Hrvatsku u odnosu na favorite prije SP-a?

"Prije utakmice s Nigerijom cilj mi je bio pobijediti je i mirno proći u nokaut fazu, te proći osminu finala. Ali, nakon što smo tamo pobijedili Dansku, osjećaj je postao sjajan, a igrači su postali snažno povezana momčad. Nitko nije tada rekao da ćemo doći do finala ili postati svjetski prvaci, ali gledajući u momčad, vidio sam da je to moguće. Mislio sam da su i igrači u sebi imali osjećaj i snagu da je to moguće."

Igrači kažu da ste sjajan psiholog. Kako radite s njima?

"Na svim poljima nastojim raditi svoj posao što je bolje moguće. To nije moguće bez igrača, a ja imam sreću da su mi na raspolaganju impresivni igrači. Pogledajte gdje samo iz kojih klubova dolaze: Reala, Barcelone, Juventusa, Bayerna, Atletica... Ono što sam nastojao je uvjeriti ih da su tako dobri i da smo kao momčad još moćniji. Otkako sam došao inzistirao sam na stvaranju momčadskog duha i atmosfere, a sada tako ujedinjeni igrači guraju mene."

Dakle uživate raditi s najboljom generacijom nogometaša koje je dala Hrvatska?

"Nevjerovatno su talentirani, posjeduju pobjednički mentalitet, ponos... A jako je važno što je mnogima od tih sjajnih igrača ovo zadnje SP i svi žele učiniti nešto veliko s reprezentacijom. Kada spojite sve ove sastojke, jasno vam je zašto smo u finalu."

Hrvatska je do finala došla nadigravajući se. Koliko ste Vi odgovorni za to?

"To je moj stil. Htio sam momčad i igru graditi postepeno, od obrane, ali da igrači koji je kreiraju, u tome uživaju. Ali, ovo SP je drugačije. Teško je jer gotovo sve momčadi inzistiraju na vrlo jakim obranama i čvrstoj organizaciji. Sve počiva na obrani i brzoj kontri. Moj stil je pokušati nešto drugačije."

Je li Luka Modrić najbolji predstavnik takve škole?

"Da, Luka je nevjerojatan igrač. S Realom je osvojio sve. Četiri Lige prvaka, od toga tri zaredom. Ali, nedostajalo mu je nešto veliko s Hrvatskom, a to radi upravo sada. Za mene je on najbolji igrač na ovo SP-u. Ali, osim ovoga, cijenim i ono što radi van terena kao kapetan. On je nevjerojatan vođa koji uvijek hrabri igrače i gura ih naprijed. Modrić je veliki čovjek."

Dopušta li Vam stres utakmice da uživate u igri Modrića i Rakitića?

"Tokom utakmice radim ono što moram - fokusiran sam na igru i nastojim pomoći momčadi. Ali, kao i svi koji vole nogomet, uživam u onome što takvi igrači rade. Ako oni uživaju u igri, onda znači da sve ide dobro. Ali, oni se osim toga bore i ostavljaju sve na terenu. To je isto kvaliteta."

Što je zadnje što ćete reći igračima prije nego što istrče na teren?

"Dečki, zabavite se. Želim da moji igrači uživaju. Jako sam ponosan na sve što su oni postigli."

Hoćete li moći fizički oporaviti igrače?

"Istina je da do finala nismo stigli pod normalnim okolnostima. Zbog toga što smo u sve tri utakmice nokaut faze igrali produžetke, ispada da samo na kraju odigrali još jednu utakmicu više. Ali, bit ćemo dobro. Nevjerojatno je kako što smo u produžecima završavali u boljem stanju od suparnika, iako smo na terenu bili dulje od njih. Istina je da su igrači umorni, neki su ozlijeđeni, ali nećemo odustati jednu utakmicu prije kraja."

Koliko ste snimaka Francuske pogledali?

"Pogledao sam dosta njihovih utakmica i održao sastanke s igračima. Ali, nisam opsjednut suparnikom. Proučavamo ih, ali najvažnije mi je da moji igrači istrče na teren uvjereni u svoje mogućnosti i s jasnim planom. Uvijek više mislim na nas, nego na rivale."

Znači ne razmišljate o Mbappeu, Griezmannu...?

"Mislimo, naravno da mislimo. I uvijek nastojimo napraviti nešto da smanjimo utjecaj protivnika, ali nismo opsjednuti s njima jer to bi bilo pogrešno."

Rekli ste da jesenas, kada ste u dramatičnim okolnostima preuzeli Hrvatsku, niste razmišljali o osvajanju SP-a. Ali, jeste li o tome razmišljali ovih dana, nakon plasmana u finale?

"Iskreno, nisam. I ne želim. Uživam u trenutku. Sada se moram pripremiti za meč, da odigramo sjajno finale i ako pobijedimo, slavit ćemo i uživati."

Ne propustite