AKO OSJEĆATE UKUS METALA U USTIMA, STVARI SU POSTALE OZBILJNE: Evo kako liječiti i KADA je vrijeme za UZBUNU!

Porodica i zdravlje
AKO OSJEĆATE UKUS METALA U USTIMA, STVARI SU POSTALE OZBILJNE: Evo kako liječiti i KADA je vrijeme za UZBUNU!
.

Disgeuzija predstavlja bilo kakvu promjenu u usnoj duplji kada je čulo ukusa u pitanju. Ipak, najčešće se odnosi na ovaj tip koji je i u najvećoj mjeri zastupljen kod ljudi.

Ono šta uzrokuje metalni ukus u ustima može imati svoj korijen u lošoj oralnoj higijeni. Uz to uzročnici su i oboljenja sinusa i druge ozbiljnije bolesti. Problem nastaje i uslijed variranja nivoa hormona u tijelu, kao i ukoliko uzimate određene vrste lijekova. Obično se za nju veže gingivitis, odnosno upala desni. Tada dolazi do krvarenja, a pošto se tom prilikom ispušta željezo, nesumnjivo je kako ćete osjetiti ukus metala u ustima. Stoga je veoma važno održavanje oralne higijene i redovan odlazak kod zubara. Ukoliko pak nosite metalnu protezu, najvejrovatnije ćete osjetiti ovu pojavu, pa u tom slučaju ne morate brinuti.

Pored toga, ono šta može uzrokovati kiselost u ustima jesu problemi sa sinusima. Pošto su nosni kanali povezani sa usnom dupljom, često se sekret iz njih sliva ka grlu.

sinusi5
Trudnoća, pogotovo u ranom stadijumu, može uticati na ukus, uključujući i na ukus metala u ustima. Ovo je normalna stvar i uglavnom nestane sama od sebe. Veoma je važno obraćati pažnju na bilo kakve promjene tokom trudnoće. Ukoliko primetite bilo šta čudno, odmah se obratite ljekaru.
trudnoca1
Kao što vaše tijelo apsorbuje komponente lijekova, isti slučaj je i ukoliko unosite dodatke ishrane. Ukoliko unosite cink, željezo, bakar, hrom, to može izazvati ukus metala u ustima. Ukus metala se obično javlja tek kada počnete uzimati suplemente, a kako njihov nivo u tijelu raste, ukus polako nestaje. Ukoliko ne prestane, konsultujte se sa ljekarom oko doziranja.

Čudan ukus u ustima je česta pojava kada se radi o demenciji. Demencija oštećuje mozak i nerve i zbog toga je oštećeno i čulo ukusa. Na demenciju ukazuje mnogo stvari, a promjena ukusa je jedna od njih.
starica
Ukoliko radite sa opasnim materijalima, to može dovesti do ukusa metala u ustima. U stvari, ovaj osjećaj je nuspojava izloženosti živi i olovu. Ukoliko mislite da ste bili izloženi ovim metalima, obratite se svom ljekaru odmah kako biste otišli na dalja testiranja.

Ukus metala u ustima ukazuje na probleme sa jetrom i bubrezima, što znači da ovi organi ne funkcionišu kako bi trebalo i da ne filtriraju materije na pravi način. Ukoliko ukus metala prati goričina, vjerovatno je problem u presproj jetri. Ukoliko se radi samo o ukusu metala u ustima, onda je moguće da je problem u bubrezima. Ovo takođe može biti indikator dijabetesa. Obratite se ljekaru ukoliko smatrate da je ovo problem.

Hemoterapija i radijacija često za sobom ostavljaju ukus metala u ustima. Ovo je očekivana pojava kada se radi o liječenju od raka i kao i druga neželjena dejstva, mora se tretirati sa mnogo pažnje. Razgovarajte sa ljekarom o tome šta možete uraditi po tom pitanju.
hemoterapija
Jedan od uzročnika ovog neprijatnog osjećaja može biti neredovna oralna higijena. U ovom slučaju mogu nastati infekcije koje mogu dovesti do ovog osjećaja. Pobrinite se da redovno vodite računa o higijeni zuba, a ukoliko mislite da imate problema sa infekcijama, posjetite svog zubara. Ovaj ukus u ustima nestat će kada nestane i infekcija. Takođe bi trebalo da pijete mnogo vode kako bi usta bila svježa i hidrirana.

KAKO RIJEŠITI PROBLEM:

Da biste uklonili ovaj neprijatan osjećaj gorčine, uvijek možete pokušati i sa nekim prirodnim i alternativnim rješenjima. Osnovni savjet jeste unošenje dovoljno tečnosti, jer žeđ uzrokuje slabiji rad pljuvačnih žlijezda. Zbog toga se kao posljedica javlja ovaj čudan osjećaj u usnoj duplji.

Veoma je važno redovno održavati oralnu higijenu, jer je to glavni preduslov za zdravlje zuba i desni. Osobe koje nemaju takvu naviku sigurno će imati simptome gingivitisa, koji za posljedicu ima metalni ukus u ustima.

Pokušajte ujutru prati zube najprije sa običnom pastom, a nakon toga i sa sodom bikarbonom. Obavezno operite i jezik, jer se na njemu talože bakterije zbog kojih se javlja disgeuzija. Ovo je sjajan način za uklanjanje lošeg zadaha i neprijatnog osjećaja u samoj usnoj duplji.

health-wellness-body-mind-spirit-hair-skin-nails-baking-soda-shampoo-479345643-1024x768

Ukoliko to nije od velike pomoći, možete pokušati i sa sljedećim trikom. Poznato je kako kiseline eliminišu gotovo sve probleme oralne prirode, pa stoga pijte limunadu ili sok od grejpfruta. Korisno je i pored toga jesti salatu začinjenu sirćetom, ali nemojte pretjerivati kako ne biste narušili želudačnu kiselinu.

Još jedan od načina kako ukloniti ukus metala u ustima jeste – žvakanje žvaka. Iako je ovo samo privremeno rješenje, pogotovo ako je problem zdravstvene prirode, ono će vam donijeti makar trenutno olakšanje.

Ukoliko niste ljubitelj ovakvih proizvoda, slobodno se poslužite prirodnim rješenjima – listovima nane, pelina ili žalfije. Naravno, od pomoći će biti i čajevi od ovih biljaka, ali i oni od peršuna, kamilice i koprive. Sa svima možete ispirati i mućkati usnu duplju.

persun

Ne propustite