UBOD MOŽE BITI FATALAN: Šta poduzeti kad vas ubode STRŠLJEN, OVO ĆE VAM SPASITI ŽIVOT!

Porodica i zdravlje
UBOD MOŽE BITI FATALAN: Šta poduzeti kad vas ubode STRŠLJEN, OVO ĆE VAM SPASITI ŽIVOT!
.

Ako vas ubode stršljen ne mora značiti da ćete umrijeti ili teško oboljeti, većinom se javi otok koji traje nekoliko dana, ali...

Međutim, u ekstremnim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka, odnosno alergijske reakcije na otrov, a tada naizgled obični ubod može završiti fatalno.

Ako imate i najmanju sumnju da ste alergični na stršljene, najbolje je izbjegavati avanture u prirodi na mjestima gdje ih ima.

strsljen5

Uzroci anafilaktičkog šoka:

- alergija na ujed insekta,

- ubod na nezgodnom mjestu gdje otok izaziva gušenje,

- ubod stršljena ili ose u proteklih nekoliko sedmica, pa je imuni sistem postao preosjetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma.

strsljen

Potrebno je naglasiti da u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija. Tu terapiju mogu da izvedu samo profesionalci.

Važno je još napomenuti da trebate biti posebno oprezni jer u nekim slučajevima, alergijska reakcija može da zakasni i osam do 10 sati. Zbog toga, ako vas u roku od nekoliko sedmica stršljen ubode više puta najbolje se javite lekaru.

Ipak ako se radi o običnom ubodu i nemate nikakve ozbiljnije simptome, odmah nakon uboda naravno izvadite žaoku, a mjesto tretirajte hladnim oblogama.

Iskusni pčelari kažu i da ubode pčele, ose ili stršljena, možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola.

Potrebno je jednu tabletu jednostavno pokvasiti i prisloniti na mjesto uboda, držati jedan minut, a zatim skloniti.

strsljen3

Ne propustite