Mostar: Oslikan mural za žrtve genocida u Srebrenici

Bosna i Hercegovina
Mostar: Oslikan mural za žrtve genocida u Srebrenici
.

U Mostaru je danas u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, među brojnim aktivnostima, u organizaciji Udruženja građana "Sinovi Mahale" oslikan veliki mural za žrtve genocida u Srebrenici i nakon proučene Fatihe bačeno 35 karanfila s mosta Hasana Brkića te poručeno da se zlo ne smije zaboraviti i nikada ponoviti.

Predsjednik Udruženja "Sinovi Mahale" Dževad Pašić ističe ovo udruženje četvrtu godinu zaredom organizira odavanje počasti srebreničkim žrtvama s kojima čitavi Mostar suosjeća, javlja Anadolija.

"Ljudska i moralna obaveza nam je da na ovaj način obilježimo stradanje Bošnjaka u Srebrenici. Napravili smo jedan mural koji će ostati ovdje zauvijek, koji će biti pokazatelj mlađim generacija na ono što se desilo u Srebrenici", kaže Pašić.

Podsjeća da je danas u Srebrenici ukopano 35 Bošnjaka i da je tim povodom u Neretvu bačeno 35 karanfila za njim.

"Danas je dan šutnje dan tišine i poruka da se zlo u Srebrenici ne smije zaboraviti ni ponoviti", ističe Pašić.

Transparent koji je postavljen na igralištu s natpisom "Don't forget Srebrenica", kako ističe, govori svekolikoj javnosti ono što je na ovaj dan potrebno naglasiti.

Za 20 dana, kako naglašava, bit će završena i spomen-soba u kojoj će se prikazivati stradanja u čitavoj BiH kako bi mlađim generacijama pokazati što se dešavalo i što se više nikada ne smije desiti.

"Svake godine želimo da pošaljemo jasnu sliku da suosjećamo sa svim ljudima koji su preživjeli, njihovim majkama i sestrama. Osjećamo njihovu bol jer i Mostar je propatio i preživio teškoće", poručio je Pašić.

Povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici, u Mostaru je danas održano niz aktivnosti u kojima su sudjelovali građani Mostara i brojni turisti iz zemlje i inozemstva.

Zbog genocida u Srebrenici, današnji dan obilježen je tugom i žalosti u gradu na Neretvi. Zastave su na državnim ustanovama i institucijama spuštene na pola koplja, građani i brojni turisti nose "Cvijet Srebrenice".

Ne propustite