NAJLJEPŠI RUČAK BEZ MESA: Složenac sa tikvicama i krompirom

Praktična žena
NAJLJEPŠI RUČAK BEZ MESA: Složenac sa tikvicama i krompirom
.

Super jednostavan složenac od omiljenih ljetnjih plodova gotov je prije nego što možete da zamislite, a poslužuje se kao glavno jelo uz neku salatu ili pak kao prilog mesnim i ribljim specijalitetima.

Sastojci:

500 g krompira, 300 g tikvica, 2 dl kisele pavlake, 1 luk ili tri mlada luka, 50 g narendanog kačkavalja, 100 ml mlijeka, 1 kašika glatkog brašna, 1 čen belog luka, so, sveže mljeveni biber, muškatni oraščić, majčina dušica

Priprema:

Krompir oljuštite i narežite na tanke kolutove. Tikvice ne ljuštite - samo ih nasjecite na kolutove. Vatrostalnu posudu podmažite maslacem i u nju složite krompir i tikvice.
Luk narežite na tanke kolutove i poredajte po krompiru i tikvicama. Sve pospite majčinom dušicom.

Razmutite brašno u mlijeku, dodajte pavlaku, sitno nasjeckan bijeli luk, so, biber i narendani muškatni oraščić. Prelijte preko krompira i tikvica. Pecite na 200°c oko pola sata da povrće omekša. Pospite narendanim kačkavaljem i pecite još 10-15 minuta.

 

(Novi.ba/gastro.24sata.hr)

Ne propustite