Kako da očistite prašinu i prljavštinu s računara?

Nauka i tehnologija
Kako da očistite prašinu i prljavštinu s računara?
.

Prašina je jedan od najvećih neprijatelja vašeg računara. Bez obzira koliko napora ulagali u čišćenje, bez obzira šta činili, prašina iz zraka se svakako nakuplja na računaru i sprječava pravilan rad računara, a vas navodi na kihanje. Kako je se riješiti?

1. Prebrišite ekran

1

Kako bi kod kuće uklonili prašinu sa monitora, ljudi često koriste grube ili papirne ručnike. Potom se dlačice s ručnika ili maleni komadići papira lijepe za ekran, spadaju i nakupljaju ispod tastature. Špored toga, papirni ručnici i grube tkanine ostavljaju mrlje i sitne ogrebotine po ekranu. 

Samo je krpa od mikrofibera pogodna za čišćenje monitora! Ta tkanina ne ostavlja dlačice i dovoljno je mekana da ne izgrebe površinu monitora. 

2. Očistite prašinu s kućišta

2

Nemojte koristiti proizvode koji sadrže alkohol, amonijak ili aceton. Te agresivne tekućine mogu ukloniti boju sa tipki i lako oštetiti monitor, posebno ako je monitor prekriven slojem koji sprječava reflekciju. 

Kako bi kod kuće pripremili univerzalnu tekućinu za čišćenje, pomiješajte vodu i ocat u jednakim omjerima. Tom mješavinom navlažite krpu (nemojte krpu uranjati u tečnost!). 

3. Riješite se ogrebotina

3

Uz pomoć malo paste za zube ispolirajte ogrebotine. Nemojte koristiti gel paste jer one nisu namijenjene za ovu upotrebu. Također se ne preporučuje korištenje paste koja ima krupne abrazivne čestice. 

Nanesite pastu za zube preko ogrebotine koristeći krpu od mikrofibera ili mekanu maramicu. 

Ostavite pastu da se osuši a potom očistite koristeći vlažnu krpu. 

4. Rastjerajte prašinu fenom

4

Prljavštinu i prašinu možete jednostavno ukloniti sa tastature koristeći obični fen za sušenje kose. Fenom az kosu možete očistiti i prašinu iz centralne jedinice. 

Prvo isljučite računar i isključite sve kablove.

Šarafcigerom odvrnite šarafe i uklonite vanjske zidove centralne jedinice.

Unutrašnjost centralne jedinice osvježite samo hladnim zrakom iz fena. 

5. Uklonite prašinu sa teško dostupnih mjesta

5

Kako bi očistili prašinu na teško dostupnim mjestima, možete koristiti i aspirator za nos. Aspiratorom za nos lako ćete ukloniti prašinu sa radijatora ili ventilatora u centralnoj jedinici. Nemojte koristiti najmanji aspirator zato što protok zraka možda neće biti dovoljan. 

Običnim usisivačem također možete očistiti računar. Sljedeći put kada budete čistili kuću ili stan, usisajte tastaturu, centralnu jedinicu i zvučnike – ali prethodno uklonite četku sa cijevi usisivača. 

6. Očistite tipke na tastaturi i mišu

6

Kako da očistite tastaturu i miš bez rastavljanja?

Pomiješajte sirće i vodu u jednakom omjeru, navlažite krpu od mikrofibera ovom mješavinom i iscijedite.

Uzmite neki širok i uzak alat, poput noža za puter ili linijara, i kraj prekrijte krpom. 

Na taj način lako ćete dosegnuti ispod tipki i očistiti ih. 

 

Ne propustite