GALSKI PIJETLOVI SU U FINALU: Umtiti junak, Belgija podbacila

Fudbal
GALSKI PIJETLOVI SU U FINALU: Umtiti junak, Belgija podbacila
.

Francuska je prvi finalista Mundijala u Rusiji. Večeras su Trikolori savladali Belgiju s minimalnih 1:0, a odlučio je Umtiti sjajnim udarcem glavom nakon ubačaja Griezmanna iz ugla.

Didier Deschamps i Roberto Martinez izveli su potpuno očekivane postave i tako nisu iznenadili jedan drugog.  Lloris - Lucas, Umtiti, Varane, Pavard - Kante, Pogba - Matudi, Griezmann, Mbappe - Giroud, odnosno Courtois - Vertonghen, Kompany, Alderweireld - Chadli, Witsel, Fellaini, Dembele - Hazard, Lukaku, De Bruyne s druge strane.

Prvo poluvrijeme ponudilo nam je solidan fudbal, s nekoliko dobrih prilika na obje strane. Iako je kroz prvih deset minuta igre Belgija bila znatno bolja, njeni reprezentativci nisu stvorili značajnije prilike, ali zato su "trikolori" u 10. minuti imali šansu nakon što su dva njihova igrača bila na opasnom mjestu u šesnaestercu, ali Griezmann je namjerno propustio ubačaj kako bi ga ostavio igraču iza sebe, a Kompany je brzo reagovao i vratio loptu u belgijski posjed.

U 13. minuti Francuska je stvorila brzi kontranapad te je Mbappe svjetlosnom brzinom prestigao belgijske defanzivce i zamalo stigao uhvatiti dodavanje, no Courtois je ipak stigao prvi do lopte. Prvu pravu priliku imao je Eden Hazard u 15. minuti nakon dodavanja De Bruynea, ali krilni igrač Chelseaja loptu je poslao pored stative.

Matuidi je u 18. minuti zapucao ka golu te poslao prvi udarac u okvir, ali Courtois je bio spreman. Potom ponovo Hazard! Kakav udarac je poslao belgijski reprezentativac s ruba šesnaesterca, ali sjajni Varane je hrabro podmetnuo glavu i spriječio skoro pa siguran pogodak. Lopta je završila samo u korneru.

Potom smo vidjeli sjajnu intervenciju Llorisa. Nakon kornera zapucao je Alderweireld u 21. minuti iz okreta, ali čuvar mreže Tottenhama fenomenalno je odbranio njegov udarac. Ubrzo se u dobroj prilici našao i Olivier Giroud, ali ubačaj je ipak bio prejak da bi ga francuski napadač stigao pravilno uputiti prema golu iz prvog dodira te je lopta prošla pored gola.

Ponovo je u 32. minuti Giroud došao do lopte, ali njegov je udarac glavom otišao pored stative, a tek minutu nakon toga Belgijancima je zaprijetio Griezmann. Ipak. njegov udarac iz daljine otišao je preko gola.

Kakvu je šansu imao Pavard u 39. minuti, a Courtois je nogom u posljednji trenutak odbranio njegov udarac i ostavio "trikolore" bez pogotka. Sjajna šansa da se desni bek još jednom proslavi, nakon spektakularnog pogotka Gaučosima. I to je bilo to u prvom dijelu...

U nastavak su bolje ušli Galski pijetlovi, a to im se isplatilo nakon samo šest minuta. Griezmann je sjajno izveo korner, a Umtiti još bolje zakucao loptu glavom u mrežu pored Fellainija. Veznjak Uniteda je čak malo i pomogao da lopta uđe u mrežu.


Francuzi se nakon toga nisu povukli, te je ubrzo Mbappe majstorski petom uposlio Girouda, čiji pokušaj je u posljednji tren spriječio Kompany. Tačno nakon sat igre Martinez je ubacio Mertensa umjesto Dembelea i jasno je da Belgijanci kreću u ofanzivu... U 65. minuti Fellaini se mogao iskupiti za grešku, ali je pored Pogbe šutirao glavom s 11 metara pored gola Llorisa i tako je propala dobra prilika za izjednačenje.

Belgija je nakon toga bila nešto bolja, a u 76. minuti De Bruyne očajno je šutirao iz dobre situacije, s vrha šesnaesterca. U 81. minuti Hazard je napravio prekrasan prodor, a lopta je na kraju završila kod Witsela koji se okušao iz daljine, no Lloris je bio spreman i fenomenalno intervenisao. Tad je već bilo jasno da Belgijancima je sve manje vremena da nešto večeras naprave.

U 89. minuti sjajna dubinska lopta De Bruynea, ali večeras indisponirani Lukaku je zaplivao kroz zrak i nije je uspio zahvatiti. Susret je produžen šest minuta, a u trećoj minuti nadoknade Griezmann je propustio dobru priliku. Šutirao je iskosa s vrha šesnaesterca, ali Courtois je to lagano uhvatio. Nakon toga, u posljednjoj minuti i Tolisso je bio u idealnoj prilici, ali još jednom se istakao belgijski golman. 

Tako ćemo Trikolore gledati u velikom finalu, a rival će im biti bolji iz duela Hrvatska - Engleska.

Zanimljivo je kako je u prijašnja 73 međusobna ogleda Belgija odnijela znatno više pobjeda od Francuske, pa tako "trikolori" imaju 24 trijumfa dok su njihovi susjedi uhvatili šest više, a 19 utakmica je završilo neriješeno.

(Novi.ba)

Ne propustite