Čović nazočio manifestaciji "Kulturno-vjerska baština Hrvata BiH" u Zagrebu

Vijesti
Čović nazočio manifestaciji "Kulturno-vjerska baština Hrvata BiH" u Zagrebu
.

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović nazočio je prvoj večeri dvodnevne manifestacije pod nazivom "Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine" u Zagrebu.

Prva večer održana je u prostorijama Hrvatske matice iseljenika, a u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, UBH Prsten, Župe Svete Marije Anđeoske i Zajednice Hrvata BiH. Organiziran je susret Hrvata BiH koji žive u Republici Hrvatskoj sa članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i nadbiskupom metropolitom Vrhbosanske nadbiskupije kardinalom Vinkom Puljićem.

U svome prigodnom obraćanju Čović je kazao kako Hrvati Bosne i Hercegovine samo kroz zajedništvo mogu očuvati svoju kulturu, tradiciju i jezik, te da je to upravo ključni zadatak, jačanje zajedništva Hrvata na cijelom teritoriju domovine.

- Moramo biti ponosni na svoje korijene i ne smijemo dozvoliti da se oskrnavi kulturno bogatstvo hrvatskoga naroda - istaknuo je.

Za sutra je planiran svečani mimohod tijekom kojeg će biti prikazane bogate narodne nošnje iz svih krajeva BiH, te nakon toga svečano misno slavlje, koje će predslaviti kardinal Vinko Puljić.

Ovaj dvodnevni događaj je priređen u cilju međusobnog povezivanja u Hrvatskoj i šire, upoznavanja zajedničke tradicije, kulture i nošnje, unapređenja kulturnih, obrazovnih, gospodarsko-socijalnih i drugih životnih zanimanja raseljenih bosanskohercegovačkih Hrvata, kao i pružanja potpore Hrvatima u BiH, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta.

Na ovoj posebnoj prezentaciji bogate baštine Hrvata iz BiH sudjeluju članovi zajednica, kulturno-umjetničkih društava, klubova, udruga i vjernici župa podrijetlom iz Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Hrvatskoj.

Pokrovitelji manifestacije su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić.

 

Ne propustite