RAKITIĆ OPET PRESUDIO: Vatreni nakon neviđene drame u polufinalu!

Fudbal
RAKITIĆ OPET PRESUDIO: Vatreni nakon neviđene drame u polufinalu!
.

Hrvatska se nakon nove drame plasirala u polufinale Svjetskog prvenstva. Vatreni su tako nakon 20 godina u samoj završnici jednog svjetskog prvenstva. Rusija je bila dostojan rival, 2:2 je bilo nakon 120 minuta, ali penal lutrija je pripala izabranicima Zlatka Dalića.

Počelo je vruće. Odmah u drugoj minuti zaprijetili su domaćini Hrvatskoj, u nekoliko dodavanja riješili hrvatsku odbranu, no udarac Čeriševa nije stigao do hrvatske mreže. Nije dugo trebalo do ponovne prijetnje Rusije, no nasreću silovit udarac Džjube blokirao je Lovren.

Ubrzo je uzvratio hrvatski lav - Ante Rebić . U šestoj minuti s lakoćom je otresao svog braniča te iz mrtvog kuta zapucao na gol, no Akinfejev je bio spreman, a niti minutu nakon opet je zaprijetio Rebić, ovaj put glavom, no lopta je otišla preko okvira gola.

U 11. minuti izvrstan ubačaj bio je namijenjen Mandžukiću, no hrvatski napadač loše je dočekao loptu te je poslao visoko u zrak. Opet se Rebić poigrao s ruskom odbranom te izborio slobodnjak s 19-ak metara koji je izveo Ivan Rakitić, no loptu je poslao preko gola.

Brzi ubačaj Vrsaljka dočekao je Perišić , no nezgodnu je loptu zahvatio tek u padu te je njegov udarac glavom otišao pored gola. Denis Čerišev se u 32. minuti izvrsno riješio svojih braniča te s dvadesetak metara uputio savršen udarac u hrvatski gol te donio prednost Rusiji 1:0.

Nije Hrvatskoj dugo trebalo da odgovori domaćinima! U 40. minuti izvrstan prodor Mandžukića po lijevoj strani rezultirao je preciznim ubačajem za Andreja Kramarića koji glavom zabija pogodak za 1:1 ! Do kraja poluvremena nije bilo većih prilika pa su momčadi podjednake otišle na predah.

U 50. minuti u lijepoj je poziciji dobio loptu Andrej Kramarić, no previše kompliciranja nije dovelo do pogotka, a nakon toga u prilici se našao i Modrić, no on je bio potpuno neprecizan. Tek dvije minute kasnije opet je Rusima zaprijetio Krama, i to ovaj put škaricama, međutim udarac je bio preslab te ga je Akinfejev mirno dočekao.

Prvi taktički potez povugao je Sergej Čerčesov, koji je iz igre izvukao Samedova u 54. minuti te ga zamijenio s Aleksandrom Erokhinom. Pokušao je u 58. minuti susreta iz daljine Rusima zaprijetiti Rebić, ali njegov je udarac otišao daleko preko gola.

Kakvu je šansu imao Ivan Perišić ! Sam se našao pred golom u 60. minuti, no nekako je uspio pogoditi stativu njemu udaljenije strane te promašiti praktički cijeli gol!

Zlatko Dalić nije puno čekao, te je Perišića tek tri minute nakon njegovog promašaja premjestio na klupu, a u igru je ubacio Marcela Brozovića, te vratio formaciju s tri klasična veznjaka. Ubrzo nakon toga na klupu je preselio i ruski strijelac Čerišev, a umjesto njega ušao je još jedan napadač - Smolov, čime je Rusija prešla u ofanzivniju formaciju.

Zamalo je prva ruska zamjena došla do pogotka. Erokhim je imao previše prostora pred golom, no njegov udarac glavom u 72. minuti otišao je preko gola. Povukao je Dalić još jedan potez. Lijeva strana hrvatske obrane previše je plivala, pa je strateg vatrenih odlučio Strinića preseliti na klupu, a umjesto njega u igru je ušao Pivarić.

Do dobrih su prilika stigli u 76. minuti Modrić i Vrsaljko, no oba njihova udarca blokirali su ruski braniči. Primijetio je ruski selektor da Hrvatska ima previše prostora u veznom redu, pa je reagirao na to izvođenjem Džjube i uvođenjem Jurija Gazinskog.

Nisu kockasti uspjeli doći do većih prilika kroz period od desetak minuta, pa je Dalić brzo reagirao i uveo još jednog veznjaka - u igru je u 88. minuti ušao Mateo Kovačić, a na klupu je otišao Andrej Kramarić. Niti minutu nakon toga ozlijedio se Subašić, koji je jedva nastavio igru.

Radila je Hrvatska presing na rusku obranu u nadoknadi, no zamalo je to sve bilo uzalud kada je u četvrtoj minuti nadoknade do lopte došao Smolov te iz mrtvog kuta uputio opasan udarac koji je zaustavio Subašić. Uslijedili su produžeci.

U sedmoj minuti prvog produžetka zbog ozljede igru je napustio Vrsaljko, a zamijenio ga je Vedran Ćorluka. Vatreni su sada u problemima, jer uz lošu igru u produžetku, ozlijeđen je i Subašić, ali nastavio je uprkos bolovima.

Nakon što se radi greške Ćorluke Hrvatska jedva odbranila, Domagoj Vida u 101. minuti donio je vodstvo vatrenima 2:1!!! Nakon kornera Modrića hrvatski branič došao je do lopte i sretno glavom progurao loptu kroz trojicu igrača te zabio iznimno važan pogodak! Mogla je Rusija uzvratiti četiri minute kasnije, no Erokhimov udarac glavom prošao je pored gola.

Kakva odbrana Subašića! U 112. minuti volej na hrvatska vrata uputio je Kuzjajev, no Subašić je primirio njegov siloviti udarac i zadržao vodstvo vatrenih! Niti minutu nakon opet je opasno zaprijetila Rusija, i opet je bio spreman Subašić da loptu Smolova preusmjeri dalje od gola.

U 114. minuti Pivarić je naivno igrao rukom te donio slobodnjak Rusima na opasnoj poziciji, a Dzagoev je ubacio Fernandesu koji je glavom perfektno uputio loptu u mrežu za 2:2.

Opet Hrvatsku čuva Suba! U 119. minuti udarac iz daljine Romana Zobnina brzom reakcijom je obranio hrvatski vratar te održao kockaste na životu.

Kakva je ovo šansa bila... U prvoj i jedinoj minuti nadoknade drugog produžetka izvrsna je lopta išla Brozoviću, no on je sporom reakcijom zakasnio te su Rusi opet došli do posjeda. Uslijedili su potom penali gdje su naši susjedi imali više sreće i otišli na megdan Englezima.

(Sport.ba)

Ne propustite