PERETE LI RIŽU PRIJE NEGO ŠTO JE SKUHATE: Evo kako je pravilno!

Kuharica
PERETE LI RIŽU PRIJE NEGO ŠTO JE SKUHATE: Evo kako je pravilno!
.

Da li prati rižu prije kuhanja, kako vi to radite?

Pakiranje riže može sadržavati sitne nečistoće, koje bi trebalo ukloniti prije kuhanja. Naše su mame i bake zato pažljivo prebirale rižu prije kuhanja, ali i prale zrna.

riza2

Zagovornici pranja riže prije kuhanja čine to jer žele ukloniti nečistoće s površine, ali i zato što ne žele da im jelo bude gumasto i ljepljivo. S druge strane oni koji ne peru rižu prije kuhanja, tvrde da voda ne uklanja samo nečistoće, već i okus riže.

riza

NIKAD NE MORATE PRATI RIŽU

 

Kulinarski znalci tvrde da se riža ne smije prati kada planirate kuhati rižoto, jer ćete isprati škrob koja joj daje kremoznost jelu.

 

riza1

Rižu je preporučljivo oprati kada je kupujete rižu u rinfuzi, ili primijetite da je riža iznimno bijela. U proizvodnji se zrna nekad miješaju s mljevenim rižinim brašnom, glukozom ili sličnim dodacima kako bi proizvod bio što bjelji.

Imajte na umu da je dovoljno rižu oprati jednom ili dvaput prije kuhanja. Voda u kojoj se kuhala riža nikada neće biti posve čista.

riza4

Ne propustite