Da li ćemo dobiti novog osvajača Mundijala?

Fudbal
Da li ćemo dobiti novog osvajača Mundijala?
.

Francuska – Argentina, Urugvaj – Portugal, Španija – Rusija, Hrvatska – Danska, Brazil – Meksiko, Švedska – Švicarska, Belgija – Japan i Kolumbija – Engleska, parovi su osmine finala Mundijala 2018. godine. Dakle, nakon grupne faze takmičenja ovih 16 reprezentacija ostaju i dalje u Rusiji, zemlji koja je zasita na najvišem nivou organizirala skup najboljih nacionalnih selekcija na svijetu.

S druge strane, Rusiju su već nakon tri utakmice napustili Saudijska Arabija, Egipat, Maroko, Australija, Island, Peru, Nigerija, Kostarika, Srbija, Panama, Tunis, Poljska, Senegal, Južna Koreja i Njemačka, svjetski prvak iz 2014. godine. Nijemci su doživjeli sudbinu Španaca, koji su također bili prvaci, 2010. u Južno Afričkoj Republici, ali si na narednom Mundijalu u Brazili, odmah nakon grupne faze takmičenja morali kući. Upravo je reprezentacija Njemačke največe iznenađenje, odnosno razočarenje u Rusiji. Vidjelo se odmah na premijeri da to nije više ona selekcija koja je prije četiri godine furiozno osvojila naslov prvaka.

Ostali saputnici Nijemcima kući, manje-više su očekivani, mada je jedino Senegal, od neevropskih i nejužnoameričkih reprezentacija bio nadomak plasmana u osminu finala. Međutim, nije uspio, a nije im i na ruku išla ni „video tehnologija“ kod dosuđenog penala, za razliku od drugih slučajeva, gdje su sudije u večini slučajeva mijenjale odluku nakog pregleda snimka i pokazivali na bijelu tačku.

Vratimo se onim reprezentacijama, koji idalje borave u Rusiji. Gledajući parove osmine finala i prema dosadašnjim prikazanim igrama, kao veliki favoriti se izdvajaju reprezentacije Hrvatske i Belgije, koje do sada, istina, nisu osvajale Mundijal. A koliko ga je teško osvojiti pokazuje podatak kako je na dosadašnjih 20, samo se osam zemalja popelo na tron. Najuspješniji je Brazil s pet titula, a po četiri imaju Italija i Njemačka, po dvije Urugvaj i Argentina, dok su po jednu osvajali Engleska, Francuska i Španija. Od ovih osam reprezentacija, dvije su već otpale, kao što smo već rekli Njemačka, te Italija, koja se uopće nije doputovala u Rusiju, odnosno nije se plasirala na Mundijal.  

Dakle, Hrvatska bi trebala proči Dansku, a Belgija Japan i tako nastaviti sa svojim sjajnim partijama i maksimalnim učinkom na Mundijalu. Ali zaista prema prikazanoj igri osvojili su brojne simpatije, da bi mogle, napokon, prekinuti dominaciju velikih evropskih i južnoameričkih reprezentacija, kao što je to uradila, prije 20 godina Francuska na domačem terenu i prije osam Španija u dalekoj Africi. Obje ove reprezentacije su u Rusiji grupnu fazu završili na prvim mjestima, ali u narednim meču ih očekuje teški dvoboji protiv nekadašnjeg dvostrukog prvaka svijeta i domačina prvenstva.

Prema prikazanoj igri, Francuzi i Španci su donekle favoriti protiv Argentinaca i Rusa, ali nikad se ne zna... Bez obzira na maksimalan učinak u grupi Urugvaja, neizvjesno će im biti u dvoboju sa Portugalom. Isto važi za meč Švedske i Švicarske, pa i Brazila i Meksika i Kolumbije i Engleske. Niko nije siguran. 

U svakom slučaju, mogli bi dobiti novog osvajača Mundijala, devetu zemlju, a pored spomenute Hrvatske i Belgije, u igri su teoretski i Rusija, Danska, Meksiko, Švedska, Švicarska, Japan i Kolumbija. Naravno, ne treba ni u kom slučaju ni otpisati dosadašnje osvajače Francusku, Argentinu, Urugvaj,  Španiju, Brazil i Englesku. Živi bili pa vidjeli, hoćemo li imati novog ili dosadašnjeg reprezentativog prvaka svijeta u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. 

Piše: Muhamed Bikić, Novi.ba

Ne propustite