ZNATE LI?

Ne dajte da vas prevare: Znate li kako prepoznati KRIVOTVORENU NOVČANICU?

Objavljeno:27.06.2018 - 21:18
A A A Times Arial

U BiH se najčešće krivotvore novčanice od 20 i 50 KM, iako nije rijetkost da ''naiđete'' i na falcifikate drugih novčanica. Tako se početkom ove godine pojavila krivotvorena novčanica od 100 KM.

1000

Kako ne biste imali problema, važno je da znate ako prepoznati falsifikovanu novčanicu. Ovo su neki od savjeta:

20

-Osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitne elemente koji se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme. Npr. kada se novčanica okrene prema svjetlu, u papiru se mogu vidjeti vodeni žig i zaštitna nit.

100

-Novčanice imaju i reljefnu štampu koja se može osjetiti pod prstima (portret i tekstovi na licu kod KM novčanica).

50

-Postoje i optički promjenljivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla pod kojim se novčanica posmatra.

500

-Preporučljivo je provjeriti što više ovih elemenata na sumnjivoj novčanici, pa i uporediti ih s elementima na drugoj novčanici koja nije sporna.

 Naravno, osim ovih zaštitnih elemenata, postoje i elementi koji se provjeravaju upotrebom odgovarajuće opreme, a koju koriste banke i druge institucije.


 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia