SENZACIJA SVIH SENZACIJA: Prvak ide kući nakon poraza u nadoknadi, Meksiko prošao dalje uprkos porazu

Fudbal
SENZACIJA SVIH SENZACIJA: Prvak ide kući nakon poraza u nadoknadi, Meksiko prošao dalje uprkos porazu
.

Daleko od skupine smrti, ali status najzamršenije skupine SP-a nosi definitivno grupa F. Rasplet je stigao u posljednjem kolu i ostali smo bez aktuelnog svjetskog prvaka. Njemačka će već nakon prvog kruga kući i to je daleko najveća senzacija u Rusiji.

Švedska - Meksiko 3:0

Prvu priliku imali su Šveđani u petoj minuti kada je iz slobodnog udarca odlično pucao Forsberg , ali je loptu ispod prečke izbacio Ochoa. U 12. minuti ponovno su zaprijetili Šveđani, nakon kornera, najviši u šesnaestercu bio je Granqvist koji je prenio loptu na Berga, a atraktivni pokušaj 'škaricama' napadača skandinavske momčadi prošao je malo pored desne stative.

Meksikanci su prvu šansu kreirali u 17. minuti nakon greške švedske odbrane. Lozano je pokupio odbijenu loptu i uposlio Carlosa Velu , koji se dobro namjestio i odmjerenim udarcem gađao lijevi kut Olsenova gola, no udarac je završio nekoliko centimetara od prečke.

U 29. minuti Chicharito je unutar kaznenog prostora igrao rukom, a sudac Nestor Pitana je zatražio pomoć VAR-a i utvrdio kako navedena situacija nije dovoljna za najstrožu kaznu. Iako su Nijemci protiv Južne Koreje imali veliku prednost u posjedu lopte (80% - 20%), izabranici Joachima Löwa nisu uspjeli stvoriti pravu priliku. Vodstvu su čak bliže bili Korejci, ali je dobru priliku u 25. minuti propustio Son Heung - Min.

Odmah na otvaranju drugog poluvremena, tačnije u 50. minuti Šveđani su s(p)retno došli do vodstva. Claesson je loše pucao, ali je na njegov udarac natrčao Augustinsson i iz voleja savladao Ochou. Ovim su rezultatom Šveđani zauzeli vrh grupe, a time su pomaknuli Njemačku na treće mjesto. 

Deset minuta kasnije, Šveđani su povećali vodstvo nakon što je Moreno nesmotreno reagirao i u kaznenom prostoru srušio Berga. Loptu je uzeo kapetan Granqvist i silovito pogodio gornji lijevi kut meksičkog gola.

Nijemci su u drugom poluvremenu bilo puno konkretniji i bliži golu protivnika, ali udarci Goretzke i Wernera nisu pronašli put do mreže i 20 minuta prije kraja, branitelju naslova je prijetilo ispadanje sa Svjetskog prvenstva.

U 74. minuti Šveđani su i trećim golom okrunili sjajnu igru. Nakon ubacivanja sastrane, Toivonen je jedva dotaknuo loptu, ali dovoljno da zbuni Velazqueza koji ju je preusmjerio u vlastitu mrežu.

Sedam minuta kasnije, Meksikanci su promašili nemoguće. Chicharito je primio loptu, snažno pucao i na drugoj stativi pronašao Velu, koji s metra udaljenosti nije uspio pogoditi praznu mrežu. Ostalo je 3:0, ali Meksiko ide dalje kao drugi jer je Njemačka senzacionalno ispala.

Južna Koreja - Njemačka 2:0

Njemačka je od starta u potpunosti okružila šesnaesterac Južne Koreje, ali Gomez, Kross i društvo nikako nisu uspjevali pronaći put do mreže. Najbolju priliku imao je Hummels u 87. minuti kada je Ozil ubacio s desne strane, a branič Elfa neometan s pet metara umjesto glavom, loptu pogodio ramenom.

Tridesetak sekundi kasnije, Kross je pucao s ruba kaznenog prostora, ali ravno u golmana Južne Koreje. U 91. minuti, Njemačka je doživjela još veći šok. Umjesto da postignu gol, izabranici Joachima Löwa su primili gol. Nakon gužve u šesnaestercu, sam ispred Neuera našao se Kim Young-Gwon i zatresao mrežu Elfa.

Sudac je prvotno označio ofsajd, ali je nakon pregleda snimke promijenio svoju odluku i pokazao na centar. Tri minute kasnije, Korejanci su zabili i drugi gol, Neuer je izgubio loptu na protivničkoj polovici, sam je na gol išao Son i zabio u nebranjenu mrežu.

(Novi.ba)

Ne propustite