Španija i Portugal uz dosta sreće u osmini finala, Iranci teško oštećeni

Fudbal
Španija i Portugal uz dosta sreće u osmini finala, Iranci teško oštećeni
.

Večeras smo dobili skupine B u kojoj su šansu za prolaz imale tri selekcije - Portugal, Španija i Iran. Španija je odigrala sretno 2:2 protiv otpisanog Maroka, dok je remi od 1:1 zabilježen u duelu Portugala i Irana.

Iran - Portugal 1:1

Portugal u Saransku je igrao protiv Irana, momčadi koja je treća s bodom manje od današnjeg protivnika i Španije koji su imali po četiri boda. Što znači da Iran je mogao proći samo u slučaju pobjede!

Kada su početne postave u pitanju, portugalski selektor načinio je tri promjene: iz prve postave ispali su Bernardo Silva, Goncalo Guedes i Joao Moutinho, a zamijenili su ih Adrien Silva, Andre Silva i Ricardo Quaresma. 

Ronaldo je zaprijetio već u 3. minuti susreta kada je solo prodorom ušao u kazneni prostor, no tukao je u ruke golmanu. U 7. minuti na kušnju je stavljena i portugalska odbrana, ali dobru situaciju upropastio je Amiri koji je pucao daleko od gola.

Novi pokušaj vidjeli smo već u 9. minuti kada je jednu odbijenu loptu iz voleja tukao Joao Mario, također iznad gola. Uslijedile su dvije loše reakcije iranskog golmana koji je prilikom udaraca Quaresme i Ronalda skoro poslao loptu u vlastitu mrežu.

Nakon eksplozivnih uvodnih minuta, uslijedio je duži period u kojem nismo vidjeli puno prilika. Do 30. minute Portugal je imao čak 82% posjeda lopte, no osim početnih pokušaja, nije ozbiljnije zaprijetio Irancima.

U 34. minuti Iran je skoro šokirao Portugal, ali stvar je jedva spasio Rui Patricio! Ezatolahi je glavom zahvatio loptu upućenu iz slobodnog udarca i s male udaljenosti pucao po golu, no vratar europskog prvaka vrsnim je refleksima spasio čistu mrežu svoje momčadi.

Mukama Portugala napokon je stao na kraj Quaresma koji je nevjerovatno zabio u 45. minuti! Hrvatski krvnik iz Francuske zabio je pravu golčinu, nevjerovatnim lukom vanjskim dijelom kopačke rasparao je iransku mrežu za 1:0 svoje momčadi s kojima se otišlo na odmor.

Ronaldo je u 50. minuti srušen u kaznenom prostoru od strane Rezaeina, utakmica je već nastavljena, ali Cristiano je nastavio s glasnim prosvjedima te je urugvajski sudac Caceres popustio i pogledao snimku VAR-om. I dosudio penal za Portugal! No, Beiranvand brani njegov niski udarac po desnoj strani gola i rezultat ostaje nepromijenjen!

A bio je to povijesni, 19. penal natjecanja, kojim je postavljen novi rekord u povijesti svjetskih prvenstava! Naime, na mundijalima 1990., 1998. i 2002. bilo je ukupno 18 jedanaesteraca (ne računajući raspucavanje), rekord je izjednačio Salah u ranijoj utakmici Egipta i Saudijske Arabije, a u Rusiji smo, tako, rekordni penal vidjeli i prije nego što je završena grupna faza. 

Iran je mogao do izjednačenja u 72. minuti kada je Ghoddos uputio iznimno neugodan udarac po Patricija pucavši iskosa s ruba kaznenog prostora, milimetar pored lijeve stative. ​Sporna situacija dogodila se i u 82. minuti kada je Ronaldo udario suparnika laktom, činilo se kako bi moglo biti riječi i o izravnom crvenom kartonu, ali sudac je i nakon dugotrajngo pregledavanja snimke procijenio kako je dovoljno kazna - žuti karton! Čini se da su ovdje Iranci itekako oštećeni.

No, iduće korištenje VAR-a išlo je u prilog Iranu kojem je u 90+2. minuti dodijeljen penal! Siguran s bijele tačke je u 90+3. minuti bio Ansarifard koji je zabio za 1:1! A onda su samo minut poslije Iranci imali zicer za prolaz, ali ostalo je 1:1.

Španija - Maroko 2:2

U početnih deset minuta gledali smo očekivanu dominaciju furije, ali bez ijedne ozbiljnije prilike bilo jedno, bilo druge momčadi. A onda je Maroko iznenađujuće poveo! Igrala se 14. minuta kada je dijagonalnu loptu iz vlastite polovice vrhunski primio Boutaib, zatim prošao dva španska braniča i zabio De Gei - kroz noge!

No, furija brzo vraća stvari na početak! Samo pet minuta kasnije iranska obrana je izigrana; Iniesta je prošao kao na play-stationu i pravovremeno dodao za Isca koji iz prve puca i pogađa za 1:1! De Gea se barem malo iskupio za jefitno primljen gol na početku utakmice kada je u 25. minuti odlično odbranio istom igraču, koji je snažno pucao malo ispod prečke.

Iduće uzbuđenje uslijedilo je tek u 43. minuti kada je Ziyech topovski opalio s oko 25 metara, malo iznad prečke. Veliku priliku za Španiju propustio je Diego Costa u prvoj minuti sudačke nadoknade kada je na Iniestino dodavanje pucao pored gola, sa samo tri metra udaljenosti!

Nordin Amrabat mogao se proslaviti u 56. minuti! Marokanac je silovito tukao s velike udaljenosti i - zatresao spoj stative i prečke! Nova prilika Isca u 62. minuti: Realov veznjak glavom je pucao iznad marokanske odbrane, a loptu je s gol crte u posljednji tren očistio Saiss. A samo minutu poslije Pique je nakon kornera na isti način zapucao pored gola!

Hierro se odlučio na dvostruku zamjenu u 74. minuti pa su Costu i Thiaga zamijenili Asensio i Iago Aspas. No, zamjene očito nisu pomogle jer Maroko je u 82. otišao na 2:1! Zabio je En Nesyri, glavom nakon kornera, iznad Sergija Ramosa!

Španci su izjednačenja došli u 90. minuti golom Aspasa! Pogodak je prvo poništen zbog ofsajda,  ali sudac Irmatov išao je pregledati video snimku i procijenio kako je gol - regularan! I na kraju, Furija je prva u grupi i ide na Rusiju u osmini finala, dok će Portugalci na Urugvaj.

(Novi.ba)

Ne propustite