Imate probleme sa zatvorom i patite zbog loše probave: Ovu smjesu uzimajte 3 puta dnevno za bolju probavu

Zdrav život
Imate probleme sa zatvorom i patite zbog loše probave: Ovu smjesu uzimajte 3 puta dnevno za bolju probavu
.

Imate probavne smetnje i nadutost? Postoje jednostavni i učinkoviti načini ubrzavanja probavnog procesa. Ove sjemenke će vam pomoći da ublažite zatvor, smanjite nadutost i izravnajte stomak bez puno muke.

tt

Sjemenke lana bogate su omega 3 nezasićenim masnim kiselinama koje štite od problema sa srcem i cirkulacijom i imaju protivupalna svojstva.

tt1

Ali, da bi ih tijelo iskoristilo, sjemenke moraju biti svježe mljevene (npr. u mlinu za kafu) jer već deset minuta nakon mljevenja njihova hranjiva vrijednost opada.

Marmelada od lana protiv zatvora - samljeti ili grubo zdrobiti 2 - 3 kašike sjemenki lana i pomješajte sa 2 kašičice marmelade. Protiv zatvora uzimati nekoliko dana, tri puta na dan, ujutro na prazan želudac, poslije ručka i uveče.

Da li su zdravije lanene ili čia sjemenke
tt2

Posljednjih godina čia sjemenke postaju sve popularnije i nameću se kao čest sastojak recepata za zdrava jela. I čia i lanene sjemenke bogate su raznim nutrijentima zahvaljujući kojima povoljno djeluju na kardiovaskularno zdravlje, i pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi i u prevenciji nekih tipova karcinoma.

Čia sjemenke su nešto manje kalorične nego lanene sjemenke, i sadrže više vlakana. Ove sjemenke takođe sadrže više kalcijuma i fosfora, minerala koji su izuzetno važni za koštano zdravlje.

S druge strane, lanene sjemenke sadrže više omega-3 masnih kiselina (2133 mg na 1 supenu kašiku, prema 1633 mg na istu količinu čija sjemenki). Lanene sjemenke sadrže 15 puta više lignana, antioksidansa koji smanjuju šanse za pojavu karcinoma dojke i prostate, i usporavaju napredovanje ovih bolesti. Kada je riječ o kontroli apetita, lanene sjemenke su nešto efikasnije po ovom pitanju budući da sadrže više rastvorivih vlakana nego čija sjemenke. Još jedna pozitivna karakteristika sjemenki lana jeste i njihova cijena, koja je obično niža nego cijena čija sjemenki.

Dakle, i lanene i čia sjemenke imaju mnoštvo pozitivnih nutritivnih svojstava i na vama je da se, u zavisnosti od vašeg ukusa i zdravstvenih potreba, opredjelite koje sjemenke ćete radije koristiti u ishrani.

Ne propustite