Kolumbijci deklasirali očajne Poljake i poslali ih kući

Fudbal
Kolumbijci deklasirali očajne Poljake i poslali ih kući
.

Kolumbija je večeras s 3:0 porazila Poljsku i tako zadržala nadu za plasman u osminu finala. S druge strane, Lewandowski i družina su ostali bez ikakvih šansi da se domognu drugog kruga, iako su s velikim ambicijama doputovali u Rusiju.

Nakon poraza od Senegala 2:1 Poljaci su napravili čak četiri izmjene, pa tako od prve minute su igrali Kownacki, Bednarek, Goralski i Bereszynski, dok su kod Kolumbije meč započeli James Rodriguez, kao i Mina, Barrios te Aguilar.

U prvih petnaestak minuta Poljaci su pokazivali čvršći pristup u utakmici, no usprkos tome nijedna momčad nije zabilježila ozbiljnije šanse. Falcao i Cuadrado su povukli opasan kontranapad u 25. minuti, no napadač Monaca je zakomplicirao te je odbrana Poljske izbacila loptu van terena.

Do 36. minute nije bilo ozbiljnijih prilika te je većina vremena potrošena na grube prekršaje, a Aguilar je radi ozljede napustio teren, no onda je Cuadrado u potpunosti sam napravio 'kupus' od Poljske odbrane, riješio se nekoliko braniča i iz mrtvog ugla zapucao na gol, no Wojciech Szczesny bio je spreman. 

U 40. minuti Kolumbijci su nakon kornera s nekoliko lijepih dodavanja u potpunosti smeli Poljsku odbranu te je James bacio kratki ubačaj za Barcinog štopera Minu koji je imao jednostavan posao i Kolumbija je povela s 1:0! Poljaci su nakon tog pogotka malo pritisnuli no i dalje nisu došli do prave prilike, pa su tako s jednim golom zaostatka otišli na predah.

Kolumbija je odmah bombastično krenula u drugo poluvrijeme pa je tako u 51. minuti Falcao imao solidnu priliku s ruba šesnaesterca, no njegova je lopta došla jedino na vrh tribina. U 58. minuti najbolja prilika Poljske na utakmici, dugu loptu uhvatio je Robert Lewandowski, no izvrsnom reakcijom gol je spasio Ospina.

Prekrasno dodavanje u 70. minuti uhvatio je Radamel Falcao koji je ostao sam sa Szczesnyjem i matirao ga za 2:0 Kolumbije! Šest minuta kasnije još jedan pogodak za Kolumbiju! Cuadrado je poput Falcaa ostao u situaciji jedan na jedan i svladao poljskog golmana za 3:0.

U 81. minuti opet su Poljaci imali prekrasnu priliku, no Ospina je još jednom briljantno reagirao i spriječio evropsku momčad da dođe do pogotka odbranivši Krychowiakov udarac. Kako se poljska odbrana izvukla od potpune sramote! Nakon što je savladao golmana, Uribe je petom zapucao na gol, no njegova je lopta bila spora te su braniči ispucali loptu nekoliko stotinki prije nego je prešla crtu i spriječili zaostatak od četiri gola.

Zamalo je do pogotka došao Lewandowski u 88. minuti kada je s dvadesetak metara briljantno zapucao na kolumbijski go, ali Ospina je u rukavu imao još jednu odličnu odbranu! Tako će odluka o putnicima u osminu finala iz ove grupe pasti u posljednjem kolu, a Poljaci su jedini bez šansi.

(Novi.ba)

Ne propustite