Erdoan nakon glasanja poručio da Turska doživljava demokratsku revoluciju

Svijet
Erdoan nakon glasanja poručio da Turska doživljava demokratsku revoluciju
.

Birališta u Turskoj, za na vanredne predsjedničke i parlamentarne izbore, su otvorena u 08:00 sati, a biće zatvorena u 17:00 sati po lokalnom vremenu. Na izborima može da glasa 56 miliona registrovanih birača i svoje listiće ubaci u 180.000 glasačkih kutija širom zemlje.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan glasao je danas u Istanbulu koji se danas održavaju u toj zemlji, poručivši da Turska doživljava "demokratsku revoluciju".

- Sa ovim predsjedničkim sistemom Turska je postavila visoko ljestvicu kada je riječ o naporima da se nadmaše okviri savremene civlizacije - rekao je Erdogan posle glasanja.

Erdogan je rekao da je izlaznost izgleda velika i da je 50 odsto birača već glasalo, napominjući da izborna komisija do sada nije izašla sa podacima. Strani mediji navode da se ispred Erdoganovog biračkog mjesta okupio veliki broj ljudi koji su skandirali njegovo ime.

Dva glavna protivkandidata turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, Muharem Indže i Meral Akšener, glasali su na izborima u toj zemlji, obećavši budnost uslijed strahova od moguće izborne prevare.

Prijavljen niz neregularnosti

Današnji predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj su već obilježeni pritužbama opozicije na neregularnosti.

Lider glavne turske opozicione partije, Kelam Kiličdaroglu, izjavio je da su se pojavile pritužbe na izborne neregularnosti na jugoistoku zemlje, dok je predsjednik turske Izborne komisije saopštio da su vlasti preduzele "potrebne inicijative" posle navoda o neregularnostima na biralištima u jugoistočnoj Turskoj.

Sadi Guven, predsjednik Izborne komisije, rekao je da su pokrenute "administrativne i krivične" procedure, a Kiličdaroglu je prethodno pozvao zvaničnike zadužene za glasačka mjesta da ostanu nepristrasni i da "ne zaborave da su državni službenici, a ne u službi političke partije".

 

Ne propustite