Sastanak Mogherini s Vučićem i Thacijem dočekuje se s malo optimizma

Svijet
Sastanak Mogherini s Vučićem i Thacijem dočekuje se s malo optimizma
.

 Za pregovarački stol u Bruxellesu u nedjelju poslijepodne će, poslije tromjesečne pauze, ponovno sjesti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik Hashim Thaci, ali po dosadašnjim izjavama obje strane, nema optimizma u pogledu mogućeg napretka u višegodišnjem dijalogu čiji je pokrovitelj Europska unija.

Beogradski mediji uglavnom su suzdržani u procjenama ishoda današnjeg susreta Thacija i Vučića sa šeficom eurodiplomacije Federicom Mogherini, a prema službenim informacijama na stolu bi se trebala naći "otvorena pitanja poput – formiranja Zajednice srpskih općina, energetike i mosta u Kosovskoj Mitrovici".

Od posljednjih razgovora na tehničkoj razini sredinom marta, kada nije ostvaren nikakav pomak, u međuvremenu su dodatno pojačane tenzije u međusobnim odnosima uz uzajamne optužbe dviju strana o nespremnosti na kompromis.

Vučić nije optimist da će i današnja runda donijeti pomak i već danima tvrdi da Priština pod utjecajem mentora sa Zapada ne želi kompromisno rješenje, dok, iz Prištine stižu signali kako pregovore čim prije treba okončati pravno obvezujućim sporazumom, što bi za Beograd praktički značilo da prizna kosovsku neovisnost i državnost u sadašnjim granicama i bez ikakvih ustupaka srpskoj strani.

Istodobno, Beograd inzistira na činjenici da kosovska strana nije primIjenila dosadašnje odredbe briselskog sporazuma iz aprila 2013. po kojima je, među ostalim, Priština bila dužna formirati Zajednicu srpskih općina (ZSO) kao tijela kojim bi kosovski Srbi ostvarili više utjecaja u općinama u kojima su većina.

Kosovski dužnosnici inzistiraju da se prije ZSO-a na stol kao važnija tema stavi energetika.

 

Ne propustite