Od auta do aviona: Pogledajte koja su mjesta NAJSIGURNIJA za putovanje!

Zanimljivosti
Od auta do aviona: Pogledajte koja su mjesta NAJSIGURNIJA za putovanje!
.

Uzimajući bilo koji prijevoz, u većini slučajeva razmišljamo o udobnosti tokom putovanja. Ipak, ne smijemo zaboraviti na sigurnost jer svako vozilo ima mjesta gdje si manje šanse da ćete se povrijediti u nesreći.

Automobil

p1

Sigurna sjedala: na stražnjem sjedalu iza vozača i u sredini jer je ovaj dio automobila najmanje deformiran u sudaru far-u-far.

Opasna mjesta: pored vozača jer se u nesreći refleksno vozači pokušavaju izmaknuti, a osoba koja sjedi pored njih će biti u opasnosti.

Minibus

p2

Sigurna sjedala: smještena suprotno smjeru vožnje, s obzirom da postoji manje izgleda da udarite glavom pri naglim kočenjima.

Opasna mjesta: pored prozora i vrata jer puknuto staklo može nanijeti povrede. Kao u automobilu, bolje je izbjegavati mjesta pored vozača.

Trolejbus

p3

Sigurna sjedala: u prvom redu u prolazu (u slučaju desne vožnje). Sjedala u sredini kabine, smještena s leđima u smjeru putovanja, također se smatraju sigurnima.

Opasna mjesta: kao u minibusima, bolje je izbjegavati mjesta pored prozora i vrata kako ne bi bili povrijeđeni staklom

Gradski autobus

p4

Sigurna sjedala: desna sjedala u sredini kabine, smještena u smjeru putovanja, jer su dalje od ostalih i od ostalog prometa.

Opasna mjesta: prva dva reda sjedala jel strani objekti često prolete veliki vjetrobransko staklo. Isto vrijedi i za mjesta koja se nalaze pored prozora i vrata. Stražnji red sjedala je opasan u slučaju udara sa zadnje strane.

Vlak

p5

Sigurna sjedala: bliže sredini vagona. Bolje je odabrati 5. ili 6. vagon, jedan bliže sredini vlaka, jer u slučaju sudara prvi i zadnju vagoni ili  se deformiraju ili izlete s tračnica.

Opasna sjedala: sjedala u smjeru putovanja jer postoji mogućnosti da padnete u slučaju naglog kočenja.

Brod

p6

Sigurna sjedala: palube i kabine smještene bliže gornjem dijelu broda jer se on zadnji spušta.

Opasna mjesta: niže kabine, jer u slučaju rupa one plave iz svih krajeva, a puno je teže izaći.

Avion

p7

Stručnjaci se ne mogu definitivno složiti u kojem se dijelu aviona nalaze najsigurnija sjedala. Ipak, većina stručnjaka kaže da je zadnji dio sigurniji od prednjeg.

 

Ne propustite