Čović najavio otvaranje zajedničkog predstavništva više županija u Bruxellesu

Vijesti
Čović najavio otvaranje zajedničkog predstavništva više županija u Bruxellesu
.

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović najavio je otvaranje zajedničkog predstavništva nekoliko županija iz BiH u Bruxellesu pri Europskoj asocijaciji regija, u okrilju Vijeća Europe.

- U Bruxellesu već egzistira više predstavništava iz BiH i ono što nam nedostaje je ovo predstavništvo koje bi na dostojan način oslikavalo područje gdje žive Hrvati. Upravo sukladno ustavima županija, gdje je omogućeno uvezivanje njihovog zajedničkog djelovanja u sklopu nadležnosti koje im ustavno pripadaju, mi smo završili jedan posao priprema i uskoro će taj ured biti otvoren, izjavio je Čović.

On posebno ističe zahvalnost premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću i županijama iz RH, koji su preko svojih ureda u Bruxellesu pomogli da se riješe svi administrativni probleme za otvaranje zajedničkog županijskog ureda iz BiH u sjedištu Europske unije.

Čović je potvrdio i da će 30. lipnja u Zagrebu nazočiti svečanosti povodom pet godina članstva Hrvatske u EU, kao i privatnoj večeri na kojoj će, između ostalih, biti i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

- Na tim sastancima i večeri još jednom ću zamoliti i vrlo jasno lobirati za našu BiH, za moju domovinu BiH na njenom europskom putu, na razumijevanju ovih naših međufaza kada imamo i nesnalaženja i problema oko izbornog zakonodavstva. Vrlo jasno ću kazati da ćemo mi drugim metodama, ovakvim zbijanjem redova, osigurati da legitimni predstavnici naroda budu u vlasti, te da ćemo izbjeći bilo kakvu krizu, a da europski put i kandidacijski status bude otvoren odmah nakon izbora i uspostave vlasti – zaključio je Čović.

 

Ne propustite