OSVJEŽAVAJUĆI LJETNI DESERT: Jednostavno napravite panna cottu, a izgledat će luksuzno!
Neće vam oduzeti puno vremena, a savršena je za ljetna druženja
Dosta je slična pudingu i vrlo je jednostavna, ali izgleda tako posebno i luksuzno. Ovaj desert će oduševiti sve koji ga probaju.
Sastojci:
1 kašika želatine u prahu
2 kašike vode
400 ml slatkog vrhnja
100 ml mlijeka
2 kašike šećera
1 čajna kašika ekstrakta vanilije
prstohvat soli
posudice za panna cottu
Za preljev
150 ml vode
100 g šećera
150 g šumskog voća
50 g škrobnog brašna
Priprema:
Posudice/kalupe lagano nauljite pa papirnatom maramicom uklonite višak ulja. U maloj posudi rastopite želatinu u vodi te pustite da stoji oko 5 minuta.
U dublji lonac stavite vrhnje i mlijeko te ih miješajući zagrijavajte na laganoj vatri (mlijeko ne smije zakipjeti). Nakon jedne minute dodajte šećer te miješajte dok se sav ne otopi.
Lonac sklonite s vatre i u smjesu umiješajte želatinu, vaniliju i sol. Kremu raspodijelite u posudice i stavite da se hladi u hladnjaku barem 3-4 sata.
Za preljev prokuhajte na vatri voće, vodu i šećer dok se potonji ne otopi te tu smjesu propasirajte kroz cjedilo da se riješite koštica. Preljev vratite na vatru te mu dodajte škrobno brašno (pazite da nema grudica). Ohladite ga i prelijte preko ohlađene panna cotte koju ste izvadili iz posudica.