KUĆA OD SAMO 18 KVADRATNIH METARA ODUŠEVIT ĆE VAS: Zavirite u dom mladog bračnog para!

Arhitektura i dizajn
KUĆA OD SAMO 18 KVADRATNIH METARA ODUŠEVIT ĆE VAS: Zavirite u dom mladog bračnog para!
.

Tiny House Company australska je tvrtka koja se bavi gradnjom malih, ali istinski funkcionalnih prostora, a u videu koji slijedi možete razgledati kućicu koju su osnivači tvrtke, arhitekti Andrew Carter i Lara Nobel, uz pomoć građevinara Grega Thorntona izgradili kao prototip malog, ali modularnog životnog prostora u kojem i sami žive.

Kuća ovog mladog para prostire se na svega 18 kvadratnih metara (2.5 x 7.5 m), a svojim jednostavnim, ali toplim uređenjem pravi je primjer dobro promišljenog prostora.

Iako je mali, prostor izgleda prostrano zbog izražajnih horizontalnih i vertikalnih linija koje vode pogled po unutrašnjosti kuće. Zidovi su kuće rastvoreni velikim prozorima što vlasnicima omogućuje pogled na okolinu i uvelike smanjuje osjećaj skučenosti u prostoru. 1

U prostorima poput ove male kuće u kojima je širina prostora ograničena potrebno je dodatno naglasiti visinu prostora. U primjeru s fotografija visina omogućuje i više nego dovoljno prostora u kuhinji i kupaonici za njihovo normalno korištenje bez saginjanja i neudobnosti.

Iznad kupaonice prostor je plitke galerije koja može služiti za odmor i spavanje, no budući da se topao zrak diže i spavanje u tom skrivenom dijelu čini manje udobnim, arhitekti su u zoni dnevnog boravka ugradili bračni krevet koji se može spustiti i podići po potrebi.

2

Ugrađeni sistem tračnica po kojima se krevet diže ili spušta nalazi se između ugradbenih ormara, a sam se mehanizam za dizanje na daljinsko je upravljanje. Kada se krevet spusti u položaj za korištenje, njegova struktura sjeda na konstrukciju dnevnog boravka, što mu omogućava čvrst oslonac.

Ispred kuće nalazi se modularna terasa na kojoj se može uživati u okolnoj prirodi.

Pogledajte video:

 

Ne propustite