KAD POJEDETE OVO VOĆE KOŠPICE NEMOJTE BACATI NEGO IH POSADITE: 8 voćki koje mogu rasti u saksiji i dvorištu

Praktična žena
KAD POJEDETE OVO VOĆE KOŠPICE NEMOJTE BACATI NEGO IH POSADITE: 8 voćki koje mogu rasti u saksiji i dvorištu
.

Vrijeme je da uzgojite ove voćke sami i to od njihovih košpica.

Ovdje je lista voćki koje možete posaditi od sjemena koje se nalazi u njima samima. Posadite u saksije ili u vaše dvorište, odnosno vrt.

1. Mandarine

tangerina

Najbolje sjemenke odmah smjestite u vlaznu sredinu za dalje klijanje. Optimalno da se uzme komadić gaze ili neke krpice, navlazite i uvijte u nju sjemenke.

Manju najlonsku kesu stavite u čašu ispod jogurta (moze i manja čaša). Uvijene u gazu ili krpicu semenke stavite na dno case i pokrijte njih istom kesom. To ce biti vas „inkubator“ za klijanje sjemenki.

„Inkubator“ je bolje postaviti na toplo i osvijetljeno mjesto i provjeravajte vlažnost gaze jednom u 2-3 dana. Prvi korijeni ce izaći za 3-6 nedelja. Kada dužina prvog korijena dostigne 1 cm, biljku možete presaditi u zemlju. Veoma je važno izabrati dubinu sadnje sjemena, ona treba da bude 1,5 cm. Nemojte oštetiti korijen kada ga budete stavili u zemlju.

Proklijala biljka voli sunce i često prskanje. Drzite nju na samom toplom i sunčanom mjestu.

Kada se primi drugi par listova, biljku možete presaditi na bolje pogodno mjesto. Jednom u 6 mjeseci poželjno je presađivati u sve veću saksiju.

 

2. Limun

limun

Drvo limuna može dobro rasti iz sjemena i ovdje su neke stvari koje su potrebne kako bi ste dobili lijepo drvo limuna iz sjemena:

    Potreban vam je organski limun, jer ne-organski limun daje sjemenke koje ne klijaju
    Plodna zemlja koja sadrži vermikulit, treset, perlit, i prirodna đubriva
    15 cm širok i 15 cm dubok lonac za sadnju sjemena (saksija)
    60 cm širok i 30 cm dubok lonac za presadu

3. Avokado

avokado

Najprije je potrebno ukloniti i oprezno očistiti košticu od preostalog voća. Kako ne biste oštetili smeđu kožicu koja je prekriva, pomoći će vam ako košticu potopite na nekoliko minuta u vodu prije negoli s nje ostružete ostatke avokada.
Koštica avokada probušena trima čačkalicamaavokado1

Odredite koji je dio gornji, a koji donji kraj koštice, iz kojega će se razvijati korjenčići. Gornji je dio malo šiljastiji od donjeg. Probušite košticu trima čačkalicama, na jednakoj udaljenosti jedne od druge, i to pod blagim kutom prema dolje, tako da čačkalice mogu služiti kao držači koštice dok je njezina donja polovica u vodi. Postavite košticu avokada u čašu vode tako da je napola zaronjena u vodu. Smjestite buduće drvce avokada na osunčanu prozorsku dasku. Najbolja je prozirna čaša jer ćete tako lakše moći provjeriti raste li korijen i treba li promijeniti vodu. Vodu je najbolje mijenjati svakih pet do sedam dana, kako biste prevenirali razmnožavanje bakterija i gljivica.

Nakon toga pričekajte prvi izdanak, do klijanja može proći od dva do četiri tjedna, ali često prođe i osam tjedana. Kod klijanja će se:

  •     vrh koštice osušiti i napuknuti, a vanjska smeđa opna će se oljuštiti
  •     pukotina će se produbiti do dna koštice, iz koje će se pojaviti korjenčići
  •     korjenčići će biti sve duži, a počet će se i granati te će se na vrhu pojaviti izdanak

 

4. Kruške

kruska

1. Koštice, tj. sjeme treba dobro oprati od ostatka “mesa” nakon jela.

2. Potom ih treba dobro osušiti, i to kroz 2 do 3 mjeseca, što dalje od vlage i vlažnih prostorija.

3. Kada su sjemena spremna za sadnju, stavite ih u staklenku i u jako toplu vodu (ne prevruću) te tako držite sjemenke 24 do 48 sati.

4. Za to vrijeme možete pripremiti kokoshumus.

5. Nakon što su sjemenke odstajale 48 sati u vodi, stavite kokoshumus u vruću vodu i držite 5 – 10 minuta.

6. Kad kokoshumus nabuja, ubacite sjemenke iz vode u njega, te sve to stavite u jednu prozirnu plastičnu i visoku posudu, te potom zatvorite posudu sa plastičnim poklopcem.

7. Svaki drugi dan je otvorite i pustite da se prozrači 2 do 3 sata.

8. Zalijevajte po potrebi – ako je kokoshumus vlažan onda nema potrebe zalijevati, jedino ako je suh onda ga možemo malo zaliti mlakom vodom.

9. Kada bilka izađe (do visine 7 cm), sadnica je spremna za presađivanje s kompletnim kokoshumusom i to u posudu za cvijeće koja ima rupe na dnu (rupe omogućuju izlaz vode).

10. Pomiješajte zemlju za kaktuse i gnojivo i na to stavite kokoshumus sa sadnicom i bez pristikanja nadopunite zemlju u posudicu.

11. Ne zalijevajte previše kako nebi došlo do truljenja zemlje, te pazite također da zemlja ne bude presuha.

12. Kada biljka i korijen ojačaju, možemo razdvojiti biljku u posebne posude sa pjeskovitom zemljom i substraktima ili kokoshumusom.

13. Trebalo bi cijepiti biljku s drvetom istog ploda u prvoj ili drugoj godini kako bi osigurali dobitak prave, a ne neke biljke divljeg ploda.

 

5. Jabuke

jauka

Slično kao i kruške. Ali zasadite li 10 sjemenki jedne jabuke, moguće je da će izrasti 10 razičitih stabala jabuke proizvodeći nešto drugačije plodove. Želite li uzgojiti posebnu sortu jabuka, potrebno je kupiti sadnicu ili sjeme.

6. Šljive

sljiva

Ovisno o klimi i kvaliteti zemlje, moguće je vidjeti plodove ovih stabala za 3 do 5 godina što je puno manje od većine drugih voćki koje rastu sa stabala. Od lokalno i ekološki uzgojenih voćki odvojite sjemenke, dobro ih osušite i pripremite za sadnju.

7. Trešnje

vhery-paradajz

Sjemenke trešnje prvo moramo očistiti, a potom spremiti u hladnu prostoriju (čak i frižider) na nekoliko sedmica. Cilj je da sjemenke iskuse hladne uvjete kako bi jednom kad se zasade preživjele zimu. Potom ih, u kutijici s poklopcem i zemljom bogatom kompostom, zasadite i ponovo vratite u frižider na 10 do 12 sedmica.

8. Breskve

breskva

Isto kao i šljive.

Ne propustite