Belgija razbila Tunis i otišla u osminu finala, Lukaku ispisao historiju

Fudbal
Belgija razbila Tunis i otišla u osminu finala, Lukaku ispisao historiju
.

Nogometaši Belgije ostvarili su i drugu pobjedu u Rusiji nakon što su danas sa čak 5:2 nadigrali Tunis. Tako su Crveni đavoli plasirali se već sada u osminu finala. Ujedno, Tunižani su ostali bez šansi za prolazak grupe, nakon što su poraženi prethodno i od Engleza.

Belgijci su u utakmicu ušli odlučni što prije doći do gola i već nakon nekoliko sekundi imali priliku iz slobodnog udarca, no De Bruyne je pucao u ruke golmanu. U idućim minutama zaprijetili su i Lukaku i Meunier, ali i oni su tek zagrijali Ben Mustaphu.

Prva sporna situacija  zbila se u 5. minuti kada je Hazard grubo srušen na rubu kaznenog prostora, a sudac Mark Geiger je pomoću VAR-a odlučio provjeriti da li se prekršaj dogodio unutar ili van šesnaesterca. Odluka je bila - penal! Hazard je stavio loptu na bijelu točku i neodbranjivim udarcem u kut doveo Belgiju u vodstvo u 6. minuti!

Nema sumnje kako će se Tunižani žaliti na ovu odluku suca obzirom da i nakon upotrebe video tehnologije ostaje sporno je li trebao biti samo slobodni udarac, a Marku Geigeru ovo bi mogao biti drugi dolazak u prvi plan iz krivih razloga. Naime, radi se o sucu kojeg su Marokanci optužili da je tražio dres Ronalda na poluvremenu njihovog susreta s Portugalom!

Hazard je u 13. minuti mogao postati dvostruki strijelac; sjurio se vertikalno prema kaznenom prostoru i pucao na 15-ak metara od gola, ali golman Tunisa još je jednom dobro pozicioniran. Ali Ben Mustapha je bio nemoćan u 16. minuti kada Lukaku prolazi sve svoje čuvari i snažno tuče u suprotan kut gola za 2:0 Belgije! Bio je to treći gol stasitog napadača na mundijalu, u njegovom 69. nastupu za reprezentaciju, ali i gol kojim se izjednačio s Janom Ceulemansom na prvom mjestu liste najboljih strijelaca Crvenih vragova na Svjetskim prvenstvima!

A već u idućem napadu Tunis smanjuje na 2:1! Khazri je ubacio iz slobodnog udarca, a Bronn poentirao glavom pored Courtoisa. Čini se da Belgijce nije omelo smanjenje prednost; gol Tunisa je i dalje bio pod opsadom Lukakua, Hazarda i Mertensa koji su redali priliku za prilikom, a iz daljine su pokušali Witsel i Meunier.

Maaloulovi izabranici napokon su uspjeli izaći iz svoje polovice u 30. minuti i odmah dva puta zaprijetili Courtoisu: prvo je s 20-ak metara malo pored gola pucao Sassi , a zatim je s oko 30 metara iskosa isti igrač silovitu tukao prema belgijskom vratara koji je snažan udarac jedva odbranio vrhovima prstiju! Isto je pokušao i u 39. minuti, ali tada je udarac završio visoko iznad prečke.

Selektor Tunisa bio je primoran na prvu izmjenu u 42. minuti kada je povrijeđenog Ben Yousseffa zamijenio Leicesterov Benalouane. I kada se činilo da će se na odmor otići s golom prednosti Belgijaca, Romelu Lukaku  je u 45+3. minuti iskoristio je vrsno dodavanje Meuniera i rutinski zabio svoj sedmi gol na mundijalima za 3:1 i titulu najboljeg strijelca Belgije u povijesti svjetskih prvenstava!

Drugo poluvrijeme počelo je jednako eksplozivno kao što je završilo. U početnih pet minuta obje su momčadi imali po dvije vrlo dobre prilike, a u 51. drugi gol na utakmici postiže Hazard koji je nakon preciznog dodavanja De Bruynea prošao golmana Tunisa i proslijedio loptu u nečuvan gol.

U 59. minuti Martinez je odlučio dati predah četverostrukom strijelacu na SP-u, Lukakuu, kojeg je zamijenio Fellaini, a njegovo mjesto u napadu pripalo je Mertensu koji se s krilne pozicije pomaknuo bliže golu. Yannick Carrasco je u idućem napadu svoje momčadi okušao udarac s preko 20 metara, no preko gola. 

I drugi dvostruki strijelac susreta, Eden Hazard, napustio je utakmicu prije kraja, a umjesto njega je u 68. ušao klupski suigrač Batshuayi koji je u 75. minuti bio vrlo blizu postizanju petog gola svoje momčadi. Prošao je pored dvojice braniča i prešao golmana, ali na gol crti se našao igrač Tunisa koji je u zadnji tren spriječio čisti pogodak.

Još je nevjerovatniji bio njegov promašaj u 80. minuti kada je Ben Mustaphi ispala lopta iz ruke, ravno na noge Batshuayija, ali on s pet metara pogađa gredu! A već u idućem napadu uslijedio je novi 'nemogući' promašaj - s nekoliko metara je tukao ravno u već savladanog golmana! No, promašajima je bio kraj u 90. minuti kada je Batshuayi zabio iz voleja nakon dalekometnog ubačaja netom ušlog Tielemansa i time postavio 5:1!

Ipak, to nije bio konačan rezultat jer je Tunis uspio smanjiti na 5:2 pogotkom Khazri.

(Novi.ba)

Ne propustite