Torra najavio prekidanje odnosa katalonske vlade sa španjolskim kraljem

Svijet
Torra najavio prekidanje odnosa katalonske vlade sa španjolskim kraljem
.

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra najavio je prekidanje odnosa katalonske vlade sa španjolskim kraljem Felipeom VI. kojega optužuje da je podržao nasilje policije na biralištima u oktobru prošle godine kada je u Kataloniji proveden referendum o nezavisnosti. 

''Čekali smo do posljednjeg trenutka, no španjolski kralj se nije ispričao'', rekao je Torra.

Torra će ipak sudjelovati na otvaranju Mediteranskih igara u Tarragoni gdje neće moći izbjeći susret s Felipeom VI.

''Danas ću biti prisutan jer se te igre održavaju u Tarragoni, u Kataloniji, te su uglavnom plaćene iz naše zemlje. Bit ćemo ondje jer je to naša kuća. Sudjelovanje kralja ne utječe na naše odluke. Katalonijom upravljaju Katalonci'', izjavio je Torra u Barceloni.

''Ubuduće niti jedan član katalonske vlade neće sudjelovati na događanjima koja će organizirati kraljevska kuća'', poručio je.

Torra je predsjednik katalonske vlade postao prije mjesec dana te se zalaže za samostalnost Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku Španjolske gdje živi 7,5 milijuna ljudi.

Uoči otvaranja Mediteranskih igara u primorskom gradu Tarragoni više stotina ljudi prosvjedovalo je protiv dolaska kralja iz Madrida. Okupljanja su organizirale organizacije ANC i Ómnium čiji su dužnosnici optuženi za pobunu protiv Španjolske.

Novi španjolski premijer Pedro Sánchez trebao bi se u Madridu sastati s Torrom 9. jula. To bi trebao biti prvi sastanak katalonske i središnje španjolske vlade nakon godinu i pol dana.

Nakon što je preuzeo vlast Sánchez je ukinuo direktno upravljanje financijama u Kataloniji koje je bilo na snazi od kraja oktobra  kada je u katalonskom parlamentu bilo izglasano uspostavljanje republike Katalonije. Time su vladajući socijalisti najavili smirivanje napetosti između Madrida i Barcelone. 

Stranke koje podržavaju samostalnost Katalonije bile su u španjolskom parlamentu podržale Sáncheza prilikom izglasavanja nepovjerenja konzervativnom premijeru Marianu Rajoyu. Sa 180 glasova za i 169 glasova protiv Sánchez je bio proglašen novim premijerom.

 

Ne propustite