Kako da pomognete vašem djetetu ako je drugi roditelj narcisoidan?

Praktična žena
Kako da pomognete vašem djetetu ako je drugi roditelj narcisoidan?
.

Teško je gledati kako narcisoidan roditelj emocionalno manipulira svojom, odnosno vašom, djecom.

To je jedna veoma komplikovana situacija i teško je znati kako reagovati. Kako možete pomoći svom djetetu ako je njegov drugi roditelj narciosidan. Pročitajte nekoliko prijedloga koji vam mogu pomoći da se snađete u toj teškoj situaciji.

Iskrenost – podarite svojoj djeci dar iskrenosti. Pričajte otvoreno s njima o stvarnosti njihovih života, s poštovanjem i potpuno iskreno. Ne igrajte igru 'idemo se pretvarati da je sve normalno'. Nemojte doprinositi osjećaju kognitivne disonance kod vašeg djeteta tako što ćete odbacivati činjenicu da 'car nema novo ruho'. 

Obrazovanje – učite vašu djecu o manipulaciji i emocionalnom zlostavljanju i pokušajte te lekcije prilagoditi njihovim godinama. To može biti zahtjevno, ali vi poznajete vašu djecu i znate s čime se mogu nositi i šta mogu razumjeti. Neka te poduke budu jednostavne i realistične. Učite ih kako da izbjegnu dramu. 

Modeliranje – budite dobar uzot. Pokažite djeci kako da ostanu izvan mreže uništenja jedne narcisoidne osobe tako što će sačuvati vlastiti razum i pribranost. Pokažite saosjećanje i empatiju. Pokažite im kako da posmatraju, a ne upijaju, kada su u društvu narcisoidne osobe. Demonstrirajte samopouzdanje i snagu.

Upravljanje bijesom – budući da vaša djeca već imaju jednog ljutitog roditelja, pa ak i prikriveno ljutog, postarajte se za to da vi ne budete zlopamtilo, na prikladan način izrazite svoju ljutnju i rješavajte probleme. Naučite kako da duboko udahnete i udaljite se kada se osjećate izazvano da izrazite svoju ljutnju na način koji će sam uzrokovati štetu. Naučite kako da kontrolišete vlastiti bijes.

Refleksija – neka vaša djeca znaju da ih vidite. Neka vaša djeca znaju da vi znate kako se oni osjećaju. Neka znaju da vi vidite njihov bol i njihovu muku. Pogledajte svoju djecu u oči i budite s njima. Povežite se s njihovim srcima i uskladite ritmove.

Žalite zajedno – veoma je težak osjećaj znati da vas jedan roditelj posmatra samo kao objekat i da vas nikada neće vidjeti kao vrijednu i dragocjenu osobu kakva jeste. Vi, kao drugi roditelj koji dobro zna kakav je to osjećaj, možete svojoj djeci ponuditi utjehu.

Potvrđivanje – kad ljudi provode bilo koje vrijeme sa narcisoidnom osobom, njihova stvarnost, osjećaji i intuicija su konstantno obezvrjeđivani. Neka vaša djeca znaju da se ono što oni osjećaju i ono kroz što prolaze zaista i događa.

Sigurnost – vašoj djeci je potreban barem jedan siguran roditelj nakon svega kroz šta prolaze sa narcisoidnim roditeljem – emocionalno zlostavljanje, dupli standardi, obezvrjeđivanje itd. Potreban im je roditelj koji može ponuditi utjehu, toplinu, stabilnost i fleksibilnost.

Kako voljeti – budužći da narcisoidne osobe ne znaju kako da pruže i prime ljubac, oni svoju djecu ue tome da je ljubav roba bazirana na performansama i mora ju se zaslužiti. Narcisoidne osobe druge ljude gledaju kao objekte i resurse umjesto kao ljudska bića. oni ne znaju kako da brinu o drugima niti kako da ponude saosjećanje. Kao roditelj koji nije narcisoidan, vi morate naučiti svoju djecu šta je to ljubav.

Briga o sebi – brinite o sebi tako što ćete se odmarati, čitati, održavati bliska prijateljstva, uživati u životu, opraštati drugima i šaliti se. Izgradite svoj život na zdravim aktivnostima i zajednicama.

Narcisoidni roditelji štete djeci. Preporučuje se da se ograniava vrijeme koje djeca provode sa narcisoidnim ljudima zato što to vrijeme potiče zbunjenost, disocijaciju, ispiranje mozga, neosjetljivost na nasilje, emocionalnu neregulaciju i uništenje osjećaja realnosti. Također kontaminira model razvoja veza koji se kod djece tek počinje razvijati. Poduzmite sve potrebne korake kako bi minimizirali štetu koju vašem djetetu može nanijeti emocionalno štetan roditelj.

Ne propustite