PEČE, ALI ČISTI PLUĆA I SPALJUJE KALORIJE: Ovaj začin je spasonosan

Porodica i zdravlje
PEČE, ALI ČISTI PLUĆA I SPALJUJE KALORIJE: Ovaj začin je spasonosan
.

Ono što nećete osjetiti odmah jest razgradnja sluzi  i nečistoća u plućima. Upravo se zbog toga savjetuje pušačima i ljudima s problemima disajnih puteva. 

Analgetička aktivnost kapsaicina koji se nalazi u čiliju poznata je od davnina. 

Zbog toga čili može zamijeniti analgetike za uklanjanje boli, naprimjer umjerene glavobolje.

glavobolja

Mnogi će liječnici svojim pacijentima preporučiti upravo ovaj začin.  U Južnoj se Americi svakodnevno jede. 

Ako ste ljubitelj ljutog, dodatak čilija za vas je normalna stvar. No, ako niste izdržite osjećaj ljutine i jedite čili jer je doista ljekovit.

cili1

Čili pomaže u razgradnji masnih tvari u tijelu pa je izvrstan saveznik u borbi s debljinom. 

Naučnici ističu dva važna sastojka čilija: karotenoide i eterična ulja. Crvenu mu boju daju karotenoidi, a ulja su ono što nas peče kada ga jedemo, odnosno utječu na okus. Kapsaicinoidi iz čilija stvaraju osjećaj peckanja jer se vežu za receptore boli. 

cili4

Čili lije čak 10 bolesti. 

Djeluje antiupalno: Zahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana sa upalnim procesima u organizmu. Redovan unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa.

Spriječava bol: Najnovija istraživanja potvrđuju da čili djelotvorno smanjuje bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.

cili2

Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema: Pokazalo se da ljute papričice smanjuju nivo holesterola i triglicerida te spriječavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju mnogo manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.

Poboljšava probavu: Prema ajuverdi, ljuti ukus stimuliše apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje tijelu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine. Zbog toga, prema ajuverdi, dobra probava je ključna za naše zdravlje.

“Hrani” naš imunitet: Jarkocrvena boja čili papričica svjedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko kašičica čilija dnevno daje tijelu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija.

cili3

Spriječava rak prostate: Istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin djeluje kao pravi “ubica” stanica raka. Nakon četiri nedelje terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast stanica raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimanje 400 mg kapsaicina tri puta sedmično.

Podstiče mršavljenje: Ljuti ukus koji imaju čili papričice, povećava termogenezu - stvaranje toplote u organizmu. Proces termogeneze zahteva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga.

cili4

Spriječavaja čir na želudcu: Dugo se vremena pogrešno smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih spriječavaju zato što ubijaju štetne bakterije i stimulišu stvaranje zaštitnih želudčanih sokova.

Pomaže kod dijabetesa tipa 2: Redovan unos čilija može spriječiti dijabetes tipa 2. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, govori o tome da redovan unos čilija smanjuje potrebu organizma za lučenjem inzulina kojim se smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka.

 

Ne propustite