INTERVJU/Haris Zoranić bavi se se grafičkim dizajnom, slikarstvom, kaligrafijom i fotografijom: Uživat ćete u njegovim radovima (FOTO)

Bosna i Hercegovina
INTERVJU/Haris Zoranić bavi se se grafičkim dizajnom, slikarstvom, kaligrafijom i fotografijom: Uživat ćete u njegovim radovima (FOTO)
.

Ljubav prema fotografiji, talenat za ornamentiku, kaligrafiju i slikarstvo, strast prema grafičkom dizajnu su samo neki od brojih karakteristika svestranog mladića Harisa Zoranića iz Novog Pazara.

Ovaj 25-godišnjak je prošle godine preuzeo porodičnu firmu "Mirbergraf" i preselio se u Sarajevo. 

Njegovi radovi obišli su brojne zemlje svijeta, a Haris je i pored brojnih obaveza koje ima našao vremena da za naš portal govori o onome što najviše voli - umjetnosti.

Intervju pročitajte u nastavku: 

 

Novi.ba: Već duže vrijeme bavite se grafičkim dizajnom, slikarstvom, kaligrafijom i fotografijom. Za početak, možete li nam reći kako i kada se javilo zanimanje za ovu vrstu kreativnog izražaja?

Haris Zoranić: Još kao mali sam gajio ljubav prema slikarstvu, iz dana u dan bih crtao životinje i likove iz crtanih filmova i tako stvarao svoje prve umjetničke radove. Jedan od omiljenih predmeta u školi mi je bilo likovno, i učestvovao sam na izložbama likovnih radova. Od nastavnika bih dobijao pohvale za svoje radove. U svojim prvim radovima veliku pažnju i značaj sam pridavao detaljima. Detalja koje sam želio da ovjekovječim na svojim crtežima bilo je mnogo, pa je fotografija i ljubav prema istoj samo produžetak želje da posmatraču ponudim drugačiji pogled na svakodnevni svijet oko njega.

Fotografijom se bavim već nekoliko godina. Svoje slobodno vrijeme uglavnom provodim fotografišući i fotografije svakodnevno objavljujem na društvenim mrežama. Iz dana u dan sve više ljudi prati moj profil i dobijam mnogo lijepih komentara.

dsc-0024-01

Mnogi komentarišu da moje fotografije predstavljaju Sarajevo na jedan poseban način i da se turisti gledajući moje fotografije odluče posjetiti Sarajevo, dok je drugima već postala omiljena destinacija.

Kao fotograf imao sam nekoliko većih projekata za turističke zajednice. Sticajem okolnosti, moje prvo radno mjesto je bilo u štampariji gdje sam se susreo sa grafičkim dizajnom. To nije bio moj prvi susret sa ovom granom umjetnosti, jer sam i ranije dizajnirao reklamne postere, tako da sam svoje znanje kontinuirano nadopunjavao. Već odavno samostalno dizajniram i realizujem projekte, i iza sebe imam mnogo uspješnih projekata na koje sam ponosan.

 

Novi.ba: Jedne prilike kazali ste kako se osim slikanja bavite i oslikavanjem murala, arabeski i kaligrafije direktno na zid, te da je Vaš prvi projekat bilo oslikavanje mihraba u Džamiji u Malešićima. Koliko je taj projekat bio zahtjevan?

Haris Zoranić: Da, moj prvi veći projekat je bilo oslikavanje mihraba u Džamiji u Malešićima. Projekat je trajao oko 10 dana. Kao i svaki posao, i slikarstvo ima svoju težinu. S obzirom da je projekat imao mnogo ornamenata i detalja, i da je zahtjevalo mnogo preciznosti, posebnu težinu je imalo oslikavanje gornjeg dijela mihraba gdje sam morao stojeći da gledam u plafon i slikam. U pojedinim trenucima sam morao da zaustavim dah kako bi moja ruka bila što mirnija.

cilim-mural-7

Nakon toga sam bio zadužen za projekat oslikavanja murala "Ćilim" u avliji jedne stare Baščaršijske kuće. Dimenzije murala su bile 8x2 metra, tako da sam iskoristio svoje znanje grafičkog dizajna, gdje sam prvo morao napraviti pripremu kako bih ćilim izgledao unikatno i proporcionalno.

 

Novi.ba: Vjerujemo da svaki projekat koji ste radili za Vas ima posebnu draž. Postoje li neki projekti na koje ste najponosni? Na čemu trenutno radite?

Haris Zoranić: Svaki projekat i rad za mene ima posebnu vrijednost, ali bih izdvojio rad na Baščaršijskoj džamiji na koji se najviše ponosim. Projekat restauracije Baščaršijske džamije je za mene bio poseban iz razloga što se radi o jednoj od najstarijih džamija u Sarajevu. Iako nisam dugo bio angažovan, ovaj projekat je za mene predstavljao novi izazov i posebno iskustvo. Trenutno sam okupiran poslom u štampariji i radim na novim projektima.

20150503-163345

 

Novi.ba: Iako ste svestran mladić, Vaš osnovni posao je ipak grafički dizajn. Šta sve treba znati dobar grafički dizajner? Kako dolazite do ideja za dizajn?

Haris Zoranić: Prvo i osnovno, svaki dizajner mora da zna rad na programima poput Photoshop-a i Corel-a. Dizajner mora biti kreativna osoba koja posjeduje smisao za estetiku, harmoniju i dobru kompoziciju. Dobar grafički dizajner svakodnevno radi na vizuelnim prezentacijama različitih medija. Uglavnom, osobe koje me angažuju na projektima, dolaze sa svojim idejama kako bi projekat trebao izgledati, a ja se trudim da njihove ideje realizujem i uklopim u jednu lijepu priču.

 

Novi.ba: Koji je vaš moto, kako na poslu, tako i privatno?

Haris Zoranić: Volim optimizam i uvijek sam optimističan. Nastojim da iz svega izvučem ono najbolje.

5-ajetul-kurssija-2

Novi.ba: Za kraj, kakvi su Vaši planovi za budućnost i buduće projekte?

Haris Zoranić: Moja želja je da u budućnosti još više izrazim svoju kreativnost, da budem što bolji u svom poslu i da imam još mnogo lijepih i uspješnih projekata. 

Ne propustite