Azem Vllasi: ''Aleksandar Vučić je najveći politički folirant u regiji''

Region
Azem Vllasi: ''Aleksandar Vučić je najveći politički folirant u regiji''
.

Azem Vllasi, kosovski albanski pravnik, analitičar, političar i visoki dužnosnik. Obnašao je dužnost predsjednika Saveza komunista Kosova. Vezan je sa Hrvatskom. Govorio je " Nakon moga rodnog Kosova, Trogir i Hrvatska druga su mi domovina"

Prošle godine, Azem Vllasi je preživio atentat. O tome, pa i o mogućem referendumu u Srbiji i nezavisnosti Kosova, govorio je na gostovanju u emisiji ''Pressing'' na N1.

prinscreennovi-ba

Nakon što je prošle godine upucan u rame, Azem Vllasi govori kako je to samo dio scenarija izazivanja haosa na Kosovu, koji je još uvijek u procesu stabilizacije.

Cilj tog atentata bilo je uznemiravanje javnosti na Kosovu, kaže Vlassi, ali da je uzrok ostao zagonetan.

vllasinovi-baprintscreen

''Srećom, naše službe su ih pratile. Ali nismo znali da će doći do mene, razotkrili smo ih''.

Na pitanje ko je ubio Olivera Ivanovića, Vllasi je kazao da je na njega atentat izvršen od strane srpskih krugova.

Kazao je da je Ivanović prije atentata na njega govorio da je bezbjednosna situacija loša. Vllasi tvrdi da Ivanović nije bio tako poslušan srpskim vlastima i da je napadan od beogradske propagande.

''Duboko sam uvjeren, Srbi su pucali na Olivera Ivanovića'', izjavio je ovaj političar, ali je razgraničio atentat na njega i Ivanovića, jer su profesionalci ubili Ivanovića, a na njega su ''pucali amateri koje su brzo uhvatili''.

Na pitanje vjeruje li da će Aleksandar Vučić zatražiti referendum o proglašenju nezavisnosti Kosova, Vllasi je kazao je najvažnije kako se formuliše referendumsko pitanje.

''Kad se poziva narod da se izjasni najvažnije je kako formulisati referendumsko pitanje, ako misle da postave pitanje 'Da li se građani Srbije, ne računajući Albance slažu da Srbija prizna nezavisnost Kosova ili ne', može velika većina da kaže ne, to jeste nismo za priznavanje. Ako se postavi pitanje 'Da li ste za to da Srbija normalizuje odnose sa Kosovom,da bi Srbija brže otvorila svoju evropsku perspektivu i za stabilnost na Balkanu' moguće je da bi većina građana Srbije odgovorili 'Da'.

sss

 

Pitanje sa referendumom je nebuloza, jer Vučić želi da suoči srpsku javnost sa činjenicom da je pitanje Kosova završeno. Aleksandar Vučić je jedan pragmatičar, inače u regiji najveći politički folirant u regiji. Prvo kao razočarao se kad je vidio na zapadu da je pitanje Kosova završeno, pa on to odlično zna'', kazao je Vllasi za N1.

 

 

Ne propustite